Szépségszakma.hu

A szakemberek weboldala

Mennyit spóroljak a nyugdíjamra?

kozmetikus fodrász nyugdíjMostanában többször is olvashattuk, hogy a mai minimálbéres vállalkozók alig 50 000 forint nyugdíjra számíthatnak. A szépségszakmákban legtöbben KATA-s vállalkozóként dolgozók pedig még ennél is rosszabb helyzetben vannak. Ráadásul azt is tudjuk, hogy 2013 óta a nyugdíj nem jár, csak adható. Felmerül tehát a kérdés, hogyan gondoskodjunk majdani nyugdíjas éveinkről?
 

Nagy kedvencem, a Kiszámoló.hu nemrég egy érdekes írást tett közzé, ahol konkrét példákon mutatja be, megéri-e félretenni idős napjainkra? Mennyit ér majd az a pénz 20 év múlvan? Jó ötlet egyáltalán félretenni, vagy jobb, ha elköltöm az egészet? 

A cikk nem tárgyalja a hozamokat, ezért érdemes utánanézni, mielőtt betennénk a példabeli félmilliónkat a bankba, vagy a tőzsdére, hogy mennyit is fog kamatozni, milyen járulékos költségekre számíthatunk, és az esetleges állami támogatásoknak is utána kell járni..

A tőzsde, a bankbetét, állampapírok mellett a NYESZ, az önkéntes nyugdíjpénztár és nyugdíjbiztosítás is jó megoldás lehet. Érdemes alaposan körüljárni a témát. Az utóbbi három lehetőségről rövid összefoglalót olvashatsz itt.

Érdekességként egy-egy konkrét példa a Kiszámoló.hu cikkéből:
Ha húszas éveid elején beteszel félmilliót a tőzsdére, akkor ' Az 500 ezer forintod 45 év alatt 15,96 millió forintra, vagyis a 32-szeresére hízik. Természetesen ezt érdemes inflációval korrigálni, hogy a mai vásárlóértékét is lássuk. Évi 3,5%-os inflációval számolva ez az összeg 3,4 millió forintot fog érni mai értéken. Ez már “csak” közel hétszeres érték, vagyis hétszeresét fogja érni minden forintod a nyugdíj küszöbén, amit nem költöttél el huszonévesen.'

'Ha havonta elteszel 50 ezer forintot 23 éves korodtól infláció feletti 5% hozamra, 83,3 millió forintod lesz mai értéken 65 éves korodban. Ha ezt 20 év alatt akarod felélni, havonta 549.743 Ft-ot verhetsz el. Ha a tőkédet nem akarod felélni, csak a kamatokat, havi 347 ezret költhetsz úgy, hogy a tőkéd végig megmarad.'

A téma úgy gondolom, mindannyunk számára aktuális, ha felkeltette az érdeklődésedet, itt olvashatod el a teljes cikket...2015. október 28.

Kerti Erika