Szépségszakma.hu

A szakemberek weboldala

Stílusos szépítészet, avagy figyeljünk az összhatásra

Viragos 250Régóta szerettünk volna olyan írásokat megjelentetni, amely nem csak egy-egy szakma, hanem minden szépítő kolléga munkája szempontjából érdekes lehet. Ilyennek találtuk a stílustanácsadást, ami köztudottan olyan tevékenység, amivel jelentősen lehet javítani egy ember megjelenését az ideális összhatás elérésével. Ajánljuk szíves figyelmetekbe Tarcsay Mária színdinamikai szakmérnökkel készített interjúnkat!

Lépten-nyomon találkozik az ember stílustanácsadónak titulált személyekkel, illetve azok munkájával. Hogyan tudnád meghatározni a tevékenységedet, ezek mellett, vagy ezekkel szemben? Mi az, amiben eltér Tarcsay Mária módszertana?

Etikusan a stílustanácsadó szakmai megjelölést a neve mellett kizárólag a szakmát tanfolyamon vagy oktatási intézményben elvégzett és sikeresen vizsgázott személy használhatja, így ideális esetben a megjelölés feltételez szakmai ismeretanyagot. Az azonban tényleg érezhető, hogy a stílustanácsadók szakmai hozzáértése meglehetősen széles skálán mozog, ahogy a képzések elméleti és gyakorlati tananyaga is nagyon változó minőségű.

Sokféle módszer és számos út létezik – számomra a végeredmény, illetve az ügyfél elégedettsége a fontos. Igyekszem a külső és belső harmónia elválaszthatatlanságára felhívni a figyelmet úgy, hogy ez ne jelentsen egy önmagukból való teljes kifordulást. Mindig felhívom a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a részletekkel való helyes bánásmód, ami nem a külsőségek túlértékelését jelenti, hanem egy módszert arra vonatkozóan, hogy minél gyakrabban felszínre juthasson a mindannyiunkban fel-felbukkanó harmónia.

Az igazán jó stílustanácsadók természetesen követik a trendeket, de soha nem ülnek fel a divat által felpörgetett hullámvasútra, hanem kiemelik az ügyfél legelőnyösebb tulajdonságait, az előzetesen felmért elvárásokat figyelembe véve.
Nincs az a testalkatú (sovány, molett, alacsony vagy magas) ember, aki ne lehetne kellemes kisugárzású és megjelenésű társ vagy kolléga, ha megtanulja, hogyan lehet a legelőnyösebb vonásait kiemelni, mit és hogyan célszerű korrigálni. Ha ez nem tudatosul bennünk és nem tölt el minket optimizmussal, akkor mindig is jelentéktelenebb, fakóbb benyomást keltünk majd és megjelenésünk messze elmarad az adottságainktól.

Milyen módszerek által lehet meghatározni valakinek a számára legideálisabb stílusát, színvilágát?

Erre is többféle módszer és elv létezik. Itt Európában leggyakrabban a Johannes Itten nevéhez fűződő évszakelméletet alkalmazzák. Ez a svájci festő és művészetpedagódus a színeket minőségük és „melegségi fokuk” alapján csoportosította. Mivel az évszakok színeinek változása a hőmérséklet és a fényviszonyok eltérésével is együtt jár, a természet más és más színekben pompázik egy év leforgása alatt. Az egyes évszakokhoz tartozó árnyalatok összessége kellemes, harmonikus érzést vált ki a szemlélőből – még akkor is, ha esetleg azokat a színeket magán és a környezetében kevésbé kedveli.
Itten megfigyelte, hogy az embereket is bele lehet illeszteni ebbe az évszakelméletbe, méghozzá a saját színkarakterük, színvonzalmaik, valamint a mentalitásuk alapján. Technikája egy egyszerű összehasonlításos módszer. Az arc elé helyezünk meghatározott sorrend szerint eltérő színű és árnyalatú kendőket vagy arckereteket. A vizulás összehasonlítás a színmérések gyakorlatában is elfogadott módszernek tekinthető.

Egyáltalán mit értünk stílus alatt és milyen szempontokat kell figyelembe venni, ennek meghatározásához?

Azt kijelenthetjük, hogy stílusa mindenkinek van, legfeljebb nem tetszik, nem a legjobbat hozza ki a viselőjéből, vagy nem illeszthető be egy adott társadalmi közegbe. Azonban ha valakinek jó a stílusa, az látszik a mozgásán, a kommunikációján és a környezettől kapott pozitív visszajelzéseken is. A megfelelő stílust viselő személyek számunkra szimpatikusak, harmóniát sugárzóak.

Bárki által elsajátítható ez a fajta szemléletmód, kellenek-e valamilyen alapképességek (azon túl, hogy nem színvak valaki) ahhoz, hogy valaki ebben sikeres legyen?

Az a tapasztalatom, hogy sok-sok gyakorlással a legtöbb ember számára elsajátítható, de valóban lehet szervi oka annak, hogy ki mennyire látja a színeket és azok különbségeit. Ha felmerül a gyanú, ezt vizsgálni kell. A szín- és stílustanácsadónak tudni kell az ügyfélre koncentrálni, és első körben elengedni az ügyfél személyes színvonzalmát. Tudniillik az, hogy ki mit szeret és mi áll jól neki nem minden esetben azonos. Kell egy objektív látásmód úgy, hogy mellette nagyon nagy empátiával foglalkozzunk az ügyféllel.

Mennyire van igény erre a szolgáltatásra, mi a tendencia ezzel kapcsolatban?

Az igények évről évre változnak. Amikor elkezdtem a munkát a színekkel, akkor jelentek meg Magyarországon a nagy nyugati cégek, akiknek összeállított, kialakított dresscode-juk ekkor még nem volt. Abban az időben nagyon sok előadást tartottam cégek számára, amiből sok egyéni elemzés is született. Volt egy rövid „politikai pályafutásom” is, amikor segítettem az abban szereplőknek tudatosítani, hogy a színekkel és formákkal is kommunikálnak És az nem mindegy, hogy teszik.
Később ez a része a munkámnak átrendeződött. Ma már több az egyéni elemzés, és egyre nagyobb az igény arra, hogy átadjam a tudásom. Sok ügyes és motivált tanuló végzett már a tanfolyamaimon, akik azóta is alkalmazzák a munkájukban, mindennapjaikban a tanultakat. Nagyon büszke vagyok rájuk.

Kik szokták leginkább igénybe venni a szolgáltatást?

Az igények nagyon szerteágazóak. Kijelenthetjük, hogy nemtől, kortól és foglalkozástól függetlenül leginkább azok keresnek fel, akik már tudják, hogy a színekkel, a megjelenésükkel üzeneteket küldenek a környezetük felé és ezt szeretnék tudatosan használni és a saját javukra (is) fordítani. Hiszen a színek és stílusok, a színek és formák kiválasztása az információközlés legelemibb formájának tekinthető. A karrierben és a magánéletben még több sikerre vágyó, ezért tudatosan tenni akaró emberek az ügyfeleim.

Mi a helyzet a férfiakkal?

Kevesebb férfi vállalkozik az elemzésre. Talán még él a tévhit, hogy ez amolyan „csajos dolog”, viszont aki eljön, szinte biztos, hogy tendenciózusabban használja, mint a hölgyek jelentős része. A használat pedig meghozza a várt sikert, míg hölgyek esetében a divat, a barátnők, vagy a megszokás és a rutin vissza-vissza lendíti őket a korábbi megjelenésük egyes elemeihez.

Hogyan tudná kamatoztatni a tanfolyamotokat egy kozmetikus, fodrász, sminkes, vagy körmös szakember?

Bizonyos színkombinációkkal a harmónia és a díszharmónia egyaránt előállítható. A különböző kreatív szakmák tudatos művelői ezt kiválóan alkalmazzák attól függően, hogy mit akarnak elérni a befogadónál vagy az adott ügyfélnél.
A mindennapokban általában az a cél, hogy öltözetünk, kiegészítőink, smink-, haj- és körömszínünk összhangban legyen saját „külső és belső színeinkkel”. Persze ettől eltérhetünk, csak ez legyen tudatos, és tudjuk mivel mit érünk el: szép, kellemes vagy éppen drámai és meghökkentő hatást.

A tanfolyam elvégzése után milyen formában kaphatnak támogatást a résztvevők?

A tanfolyam tagjai a sikeres vizsga után sem maradnak magukra, hiszen a tanfolyamon megtanultak után a gyakorlás, a tapasztalatok megosztása és a kérdések megválaszolása elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki igazán sikeres, magabiztos és szakmailag hiteles tanácsadó legyen. A segédanyagok beszerzésénél együtt ötletelünk, szükség esetén gyártunk vagy gyártatunk színkártyákat, színsorokat, arckereteket.
Egy-egy csoport sok esetben összetart és közös munkák, vagy akár barátságok születnek. Fontos a gyakorlás és szinte kötelező a házi feladatok elvégzése. Ezeket mindig megbeszéljük, megvitatjuk vagy ha megosztásra érdemes, akkor körbeküldjük.
Azt tapasztalom, hogy a kiscsoportos képzéssel sokkal jobb eredményeket tudunk elérni, ezért most egy új koncepció alapján egy egyenletes ritmussal, de szinte folyamatosan lehet majd jelentkezni képzésekre, amire a volt hallgatók jelképes összeg fejében bármikor visszajöhetnek ezzel is segítve a saját maguk és az új csoport fejlődését is.

Milyen módon fejleszthetik a tanfolyam elvégzése után a készségeiket a résztvevők?

Én 1993 óta foglalkozom a színekkel, hol tudományos, hol kevésbé tudományos módszerrel. Van, amikor én tanulok, és van amikor tanítok. Néha persze a kettő egyszerre valósul meg. Szerintem soha nincs megállj. Szinte nap, mint nap jelennek meg a színekkel kapcsolatos publikációk, könyvek, kutatási eredmények. A divat és a stílus pedig állandó és megunhatatlan téma – keresés nélkül is ránk talál. Gyakran ismétlem, hogy a divatot vakon követni butaság, figyelmen kívül hagyni pedig dőreség. Saját szakmáján belül mindenki eldöntheti, hogy mire helyezi a hangsúlyt, és merre halad tovább. Ma már lehetőség adódik bőven! Azt tapasztalom, hogy néhányan szinte függővé váltak a képzésektől, ami nem baj, ha az adott képzésekre koncentrálnak és nem válnak felületes szemlélőkké.

Milyen eszközök, segédanyagok állnak rendelkezésre a stílustanácsadásban?

Rengeteg könyv, video és blog bejegyzés található a piacon. Én egy kicsit szigorúbb, klasszikusabb szabályrendszerrel dolgozom – ez talán abból adódik, hogy Németországban és a BME-n tanultam a legtöbbet a színekről. Tanítványaimnak javaslom, legyen ez az alap – és ettől jobbra-balra az adott helyzettől függően – már egy adott ismeretanyag függvényében - el lehet térni
Sok remek szakemberrel találkozhatunk, akik saját koncepciójuk alapján segítik a tanítványaikat.
A könyvek és a képernyő azonban gyakran „csal”, azaz nem a valós látásmódunknak megfelelő színt adják vissza, ezért szükség van a színtípus-meghatározásnál olyan eszközökre, amelyek segítenek az összehasonlításban. Ilyenek az arckendők, arckeretek és a különböző színkártyák. Mi ezeket szinte folyamatos kapcsolattartás és egyeztetés mellett gyártatjuk és nálunk meg is vásárolhatók.

Végezetül, milyen tanácsot adnál azoknak, akik szín- és stílustanácsadásban gondolkodnak?

Ma már számos szépségiparhoz kapcsolható terület, kozmetikai és divattanácsadó cég foglalkozik színkonzultációval. Nagy kozmetikai termékeket gyártó cégek a hideg és meleg színek csoportosítását szinte kivétel nélkül alkalmazzák, a szín- és stílustanácsadók pedig egyénre szabottan határozzák meg a legmegfelelőbb árnyalatokat. Fontos, hogy ez ne legyen esetleges!
Az évszakelméletre alapuló színtanácsadás már több évtizedes múltra tekint vissza, bebizonyítva, hogy remek iránymutatást nyújt a szakembereknek és a mindennapi felhasználóknak is, ami biztosan hozzájárul ahhoz, hogy több elégedett ügyfele legyen.

 Tarcsay Maria szin es stilustanacsadas kepzes 2018 marcius

Bővebb információkért látogasd meg Tarcsay Mária adatlapját...