Szépségszakma.hu

A szakemberek weboldala

Falfesték a naptejben?

naptej alapanyagokAki nyaralni megy, fényvédőt használ, aki pigmentfoltos, fényvédőt használ, akinek gyereke van, még több fényvédőt használ. A lelkiismeretes kozmetikus is erre buzdítja a vendégeit. A napfénnyel, sugárzással kapcsolatban volt már néhány megosztó téma az elmúlt években, a fényvédőként használt anyagok is ilyenek.


Nemrég megjelent egy cikk a HVG.hu portálon, miszerint a hazai naptejek nagy része titán-dioxidot tartalmaz, amely 'más' országokban tiltott, mert rákkeltő és különben is a falfestékek alapanyaga. Sajnos a cikk tele van az előbbiekhez hasonló pontatlanságokkal és féligazságokkal, ez adott apropót arra, hogy talán érdemes kicsit felfrissítenünk a fényvédő anyagokról szóló tudásunkat, hiszen Vendégeink bármikor rákérdezhetnek a népszerű oldalon olvasottakra.

A fényvédő készítmények megnövelik a bőr fénytűrő képességét, segítségükkel tovább maradhatunk a napon anélkül, hogy a bőrünk károsodna. A feléjük támasztott alapvető követelmények, hogy ne károsítsák a bőrt, ne tegyék fényérzékennyé és ne legyen toxikus hatásuk.

A fényvédő anyagok kétféle csoportját használják a naptejekben, fényvédő krémekben: kémiai és fizikai fényszűrő anyagokat, sok készítményben ezek kombinációját. A kémiain fényszűrők elnyelik az UV sugarakat, míg a fizikai szűrők visszaverik a bőr felszínről. A kémia szűrők olcsóbbak, jobban elterjedtek, könnyebben előállíthatók, de jobban megterhelik a bőrt, könnyebben allergizálnak. Az optimális hatás elérése érdekében egy órával napozás előtt fel kell kenni a bőrfelületre.

A kémiai szűrők egészségkárosító hatásával régóta foglalkoznak. Allergizáló hatásuk mellett valószínű, hogy elősegítik a szabadgyökök felszabadulását, fényérzékennyé tehetik a bőrt, de a bőrbe való beszívódás miatt egyéb károsító hatásuk is feltételezhető, hiszen innen a véráramba, majd a szervezetbe jutnak. Pl. egy kutatás szerint az oxybenzone a 6-8 éves kislányok 90%-ának a vizeletéből kimutatható, sőt vannak olyan kémiai filterek, amelyek az anyatejből is kimutathatóak. Emellett hormonrendszert károsító és rákkeltő hatásukról is hallhattunk az elmúlt években.

Kémiai fényvédők az INCI-ben:

3-Benzylidene camphor /3-BC
4-Methylbenzylidene camphor /4-MBC (allergiát okozhat)
Benzyliden-norbornanon (allergizál, hormonhatása lehet)
Benzophenone-1 (BP-1)
(szabadgyököket szabadít fel és fényérzékennyé teszi a bőrt)
Benzophenone 2 (BP-2)
Benzophenone-3 (BP-3) más néven Oxybenzone (allergizál, a májat is károsíthatja, hormonzavart okozhat, szabadgyököt képez, egít más vegyi anyagok felszívódásában) sajnos csak 0,5% -tól kötelező feltüntetni a készítményen, hogy "oxibenzonumot tartalmaz!")
Homosalate /HMS  (allergizálhat, hormonhatása is lehet)
Homomenthylsalicylate ( hormonhatás)
Octyl methoxy-cinnamate /OMC (ösztrogénszerű vegyület, egyes források szerint vizsgált melldaganatos sejtekben megtalálható volt, allergizál)
Octyl-dimethyl PABA /OD-PABA
Retinyl palmitate /A-Vitamin retinol (kutatások szerint gyorsítja a rosszindulatú daganatok kialakulását, károsítja a sejtek DNS-ét, szabagyököket képez  a napfény hatására, anti-oxidáns, öregedés csökkentő anyag, de napfényben ellenkező hatást vált ki, ráadásul fényérzékenyítheti a bőrt)

A fizikai fényszűrők ásványi mikropigmenteket tartalmaznak, általában cink-oxidot, vagy titán-dioxidot, a bőr jól tolerálja őket. Mindkettő megtalálható a természetben és a teljes UV spektrum ellen védik a bőrt.. Úgy hatnak, hogy visszaverik és szétszórják a sugarakat, s ezért azok csak elenyésző mértékben jutnak a bőrbe emiatt gyerekeknek, érzékeny bőrűeknek kifejezetten javaslottak. Egyetlen hátrányuk, hogy fehért bevonatot képeznek a bőrön.
.
A titán-dioxid erősen fényvisszaverő ásványi anyag. Nem irritál nem allergizál, nem képez komedót, gyulladás-csökkentő és  gyakran használják a fényvédőkben, mert egyaránt kínál UVA és UVB védelmet. A titán-dioxid megtalálható a természetben fellelhető ásványi anyagokban, a kozmetikai ipar számos készítményben használja fehér pigmentanyagként, vagy gyulladás-csökkentőként. Tehát megtalálható  ugyan a falfestékben is, de az FDA is kifejezetten ajánlja, még szemkörnyékre is, aról pedig, hogy be lenne tiltva a 'többi országban' nincs tudomásunk, sőt a biokozmetikumok népszerűsítői is kifejezetten ajánlják.

A cink-oxid szervetlen vegyület, amely nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára. Fontos szerepet játszik a sejtek előállításában, szükséges az egészséges bőr, és haj szempontjából, erősíti az immunrendszert. Pakolásokban, krémekben összehúzó-, szárító-, gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazzák. A gyógyszeripar is használja. Széles spektrumú UV védelmet biztosít, ami csökkenti a szabadgyök termelést a bőr mélyebb rétegeiben. A cink-oxid nem szívódik fel, a bőr felületén marad, így blokkolva az UVA és UVB sugarakat.

A növényi, természetes fényszűrőkről is szót kell ejtenünk, hiszen egyre több cég alkalmazza őket. Ilyen például a paradicsommag, napraforgó, málnamag.

Összegzésül láthatjuk tehát, hogy a fizikai fényvédők sokkal inkább ajánlhatók, mint kémiai társaik. Inkább kenjünk 'falfestéket' magunkra, mint viseljük a kémiai fényvédők káros hatásait!Kerti Erika
2015. július 24.

A cikk készítésénél segítségemre voltak:
http://www.phytsbio.hu/napozas-egeszsegesen
http://hvg.hu/itthon/20150718_Falfestek_alapanyag_van_meg_a_babanaptej
http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=http://www.fda.gov/ForIndustry/ColorAdditives/ColorAdditiveInventories/ucm115641.htm&prev=search
http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfCFR/CFRSearch.cfm%3Ffr%3D73.575&prev=search  
http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=http://www.fda.gov/ForIndustry/ColorAdditives/ColorAdditiveInventories/ucm115641.htm&prev=search   
https://www.google.hu/search?q=tit%C3%A1n+dioxid+kozmetik&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=T2StVYHKDIn3UpjviqAD  
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mertekkel-ez-legbiztosabb-fenyvedoszer