Szépségszakma.hu

A szakemberek weboldala

Új rendelet a kozmetikai termékek gyártásánál, forgalmazásánál

2013. július 11. napján hatályát vesztette a kozmetikai termékek biztonságosságáról, gyártási, forgalmazási feltételeiről és közegészségügyi ellenőrzéséről szóló 40/2001. (XI. 23.) EüM rendelet, és ezzel egyidejűleg megszűnt a kozmetikai termékek magyarországi bejelentési kötelezettsége.


2013. július 11. napjától hatályos a kozmetikai termékekről szóló 246/2013. (VII. 2.) Korm. rendelet, továbbá ettől az időponttól kötelezően alkalmazandók a kozmetikai termékekről szóló az Európai Parlament és a Tanács 1223/2009/EK rendelete előírásai. Az 1223/2009/EK rendelet 13. cikke rendelkezik az Európai Unió területén forgalomba kerülő kozmetikai termékek bejelentéséről, amelyet az Európai Bizottság felé kell megtenni a forgalomba hozatalt megelőzően. A bejelentés elektronikus úton történik, a Cosmetic Products Notification Portal-on (CPNP). A bejelentéshez szükséges CPNP használati útmutató elérhető az Európai Bizottság honlapján, illetve letölthető innen...

A termékek bejelentésén túlmenően a kozmetikai termékek gyártására és forgalmazására vonatkozó minden egyéb követelményt a fenti jogszabályok tartalmaznak.

Forrás: Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály