Szépségszakma.hu

A szakemberek weboldala

A nanotechnológia diadalmenete a kozmetikában

A hétköznapokban is egyre gyakrabban merül fel a Nanotechnológia fogalma. Nem csak az elektronikai cégek high-tech termékeinél törekednek a kisebb méretekre, a kozmetikai iparban is felismerték a nanotechnológia előnyeit.  A nanotechnológia fogalma alatt - mely a ’90-es években született meg - az anyagi részecskék nanométer (1 milliomodnyi méter) tartományba való kicsinyítését és ezzel létrejövő speciális tulajdonságait értjük.
A nanotechnológiát megelőző alapkőnek számító találmány, a liposzóma, 1986-ban forradalmasította a kozmetikai piacot. Közel 20 év telt el a felfedezésétől (’60-as évek vége) az első kozmetikai termékben való alkalmazásáig. Az első liposzómás készítmény a Dior cég „Capture”, rabul ejtett fiatalság  szlogennel reklámozott terméke volt.

A liposzóma számos hatóanyag tekintetében kiváló eredményeket hozott, ám akadtak olyan aktív hatóanyagok, mint például a coenzym Q10 vagy a retinol, melyek esetében nem működött. Újabb és újabb technikai koncepciók alakultak ki a termékek minőségének növelésére, két alapvető cél mentén. Megvédeni az instabil összetevőket és hatóanyagokat és növelni a hatóanyagok penetrációját. A kutatók mindig ugyanazzal a problémával szembesültek. Már a késztermék tárolási idejében drasztikusan veszít hatóanyagtartalmából a szállítókapszula, melynek oka a szállítókapszula külső és belső környezete közötti dinamikus változás. Számtalan kísérlet hozott jobbnál jobb eredményeket, mint a nanoemulzió  (nanométer tartományú részecskék pl. apró olajcseppek a krémekben) vagy az MDS (mikroszivacs szállító rendszer), de közel 20 évet kellett várni a következő hasonlóan forradalmi felfedezésre.

 Az igazi áttörést a Professzor Dr. Müller találmánya az NLC (nano lipid carrier), a nanostrukturizált szállító rendszer jelentette.

A nyerő ötlet egyszerű de működik!
Ahhoz, hogy elkerüljük a hatóanyagok koncentrációjának csökkenését - a természet egyensúlyának törvényét követve - a szállítókapszula alapállományának szilárd halmazállapotúnak kell lennie. Az NLC-ben egyesülnek a liposzóma, a nanoemulzió és az MDS pozitív tulajdonságai, és a hátrányok kiküszöbölése mellett jelentős előnyökkel rendelkezik.

Hogyan működik az NLC?
Ellentétben a liposzómával vagy nanoemulzióval az NLC alapállománya - mely különleges növényi olajok keveréke - szobahőmérsékleten szilárd. A szilárd közeg teljesen meggátolja az aktív hatóanyagok mozgását, az érzékeny hatóanyagok, úgy vannak beágyazva a nanokapszulába akárcsak egy hatóanyagszéfbe. Az új hatóanyag-szállítórendszer áttörést jelent a zsírban oldódó, kémiailag változékony hatóanyagok – mint pl. a coenzym Q10 és a retinol – mély és stabil bőrbe juttatásában. Ennek köszönhetően például nagyságrendekkel több, akár százszoros mennyiségű Q10 juttatható a bőrbe, mint az eddigi szállítórendszerekkel.

Professzor Dr. Müller találmányát 2004-ben Oscar díjjal jutalmazta a szakma. Dr. Christian Rimpler a Dr. Rimpler Gmbh ügyvezetője segítette az eljárást piacképes ipari színvonalra fejleszteni. NLC technológiának csak 6 év kellett a szabadalmaztatástól az első termék piacra dobásáig, ami hihetetlenül rövid idő az újító fejlesztéseknél. Sőt mi több, a termékek száma drámai növekedést mutatott egy éven belül. Jelenleg a világon egyedülálló módon az Isabelle Lancray és a Dr. Rimpler professzionális kozmetikai termékekben található meg a nanokutatás ezen eredménye. NLC – technológia szabadalmi joga 10 évig a Dr.Rimpler céget illeti.
Az NLC szállító rendszernek a stabilitás mellett számos egyéb pozitív tulajdonsága is van. Az NLC- alapelvei: Stabilitás, Okklúzió, Védelem, Sérthetetlenség, Bioaktivitás

Stabilitás
Alapvető különbség az NLC és a nanoemulzió, valamint a liposzóma között, hogy a nanoemulzióban ill. a liposzómában az aktív hatóanyagok vizes fázisban vannak eloszlatva, ami folyamatos instabilitást eredményez. Az aktív hatóanyagok az olajos fázis felé vándorolnak és ez alatt a ,,csereforgalmi” idő alatt védtelenekké és felbonthatóvá válnak, kioldódnak a szállító rendszerből. Ezzel ellentétben az NLC alapállománya szilárd, magas belső viszkozitású, az alapját bőrápoló növényi lipidek, és különleges olajok keveréke adja. Például a Kukui fa olaja, amely egy omega 3 és omega 6 telítetlen zsírsavakban gazdag Hawaiiról származó tradicionális olaj. Ennek köszönhetően a csereforgalom erősen lelassul, vagy teljesen kiküszöbölődik a szállítórendszer külső és belső környezete között, azaz a rendszer stabil. (A folyamat tudományos leírása Einstein anyagi részecskék viszkozitására vonatkozó diffúziós folyamatok - törvényében található) Összefoglalva a kémiailag labilis hatóanyagok az NLC-be való bedolgozás hatására stabillá válnak. A nanolipid részek megvédik a hatóanyagokat az oxigén és a víz bomlasztó hatásától.
 
Okklúzió

Az anyagi részecskék méretének makro dimenzióból mikro dimenzióba való megváltoztatása a részecskék tulajdonságának változását eredményezi. Ezt a tulajdonságváltozást, hogy érthetőbb legyen, egy hétköznapi életből vett példával lehet szemléltetni. A kristálycukor és a porcukor teljesen azonos anyagok, mindössze a részecskék méretében különböznek egymástól, mégis karakteresen más tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha a fánk tetejére kristálycukrot szórunk lepereg, ha porcukorral hintjük meg, jól tapadó, összefüggő réteget képez rajta. Általánosságban a nanoméretű anyagi részecskék jobban kötődnek. Az NLC egy jól tapadó filmet képez a bőrön, ezáltal kijavítja a bőrfelszíni lipidfil károsodásait, és tökéletesíti az okklúziót. A lipdifilm nem gátolja a bőrlégzést, viszont meggátolja, hogy a bőr elveszítse nedvességtartalmát, növeli a bőr vízmegtartó képességét.


Védelem

Az NLC filmképzése védelmet is jelent a bőr számára a környezet károsító hatásai, pl. a  légszennyezettség ellen.

Sérthetetlenség
A liposzómák gél állapotban stabilak, de olaj a vízben emulziós formában jellegzetesen instabilitást mutatnak. Egybeolvadva a bőrfelszíni lipidfilmmel gyakorlatilag feloldódnak benne. Az NLC megőrzi stabilitását, sértetlen, szilárd karakterét, nem egyesül a bőrfelszíni emulzió lipid cseppjeivel.

Bioaktivitás
A tökéletes okklúzió következtében a bőr ugyanazt a hatóanyagot NLC-be csomagolva nagyobb mennyiségben fogadja be, mint más szállítórendszerbe csomagolva. Ennek következtében a bőrben nagyobb mennyiségű hatóanyag fejti ki jótékony hatását.

Összegezve az NLC a bőr számára létfontosságú, aktív hatóanyagokat – melyekkel kapcsolatban az eddigi szállítórendszereket igen alacsony hatásfok jellemzett - stabilan és nagy mennyiségben juttatja be a bőrbe, egészen az élő sejtekig.

A világon az első NLC- technológiával készült termék a Nanorepair Q10 krém 2006- ban Innovációs díjat a ,,legjobb kozmetikai termék” kategóriában, 2007-ben  pedig kozmetikai Oscar díjat kapott.
Az utóbbi években különösen sok figyelmet szenteltek a Q10 vitaminnak. A coenzym Q10 egy vitaminhoz hasonló, testazonos szubsztancia, minden élő sejt alkotórésze. A Q10 központi szerepet játszik a sejtek életfontosságú energia-anyagcseréjében. Az összes testenergia (ATP) 95%-át a táplálékkal felvett, átalakulási folyamat révén aktivált Q10 biztosítja, ahol a coenzym szerepét semmilyen más anyag nem tudja pótolni. Emellett az alapvető funkció mellett a Q10, mint hatékony antioxidáns gondoskodik a test méregtelenítéséről.

A Q10 számtalan termékben fellelhető, kezdve az arckozmetikumoktól a testápolókig. A legfőbb alapkérdés az, hogy milyen különbség van a Q10 eddigi formulákban, illetve az NLC–ben való alkalmazásának hatékonysága között. A Q10 sárga színű anyag, ennek ellenére elég sok Q10 tartalmúnak reklámozott termék színe fehér. Erre két lehetséges magyarázat van. Az első, hogy a termékeket, egy új vegyi eljárással kifehérítik, bár ez az eddigi tudományos ismereteink alapján nem lehetséges, hiszen pontosan a fő hatóanyagot kellene szerkezetileg módosítani, így a krém elvesztené eredeti funkcióját. A második lehetőség, hogy a termékek Q10 tartalma elenyészően csekély, amitől a készítmények nem színeződnek el. Ez annyit jelent, hogy 0,05% alatti Q10 mennyiséget tartalmaznak.
A Dr. Rimpler Q10 tartalmú NLC-s készítményeinek színe határozottan sárga, ami a magas Q10 koncentrációra utal.  0,1% a Nanovital és 0,5% a Nanorepair krém esetében. A készítmények rendszeres használatával az emberi szervezet napi Q10 szükségletének 1/5 fedezhető. Ebből látható, hogy az NLC technológiának köszönhetően az instabil, könnyen bomló, zsírban oldódó, igen fontos élettani hatású hatóanyagok, mint például a Coenzym Q10, nagy mennyiségben bejuttatható a bőrbe, egészen az élő sejtekig. Ezekre a tényekre alapozva az NLC technológiával további sikeres fejlesztéseket hajtanak végre és ez a kozmetikai termékek új dimenzióját jelenti.

Jelenleg a világon, a professzionális kozmetikai termékek piacán, egyedülálló módon az Isabelle Lancray és a Dr. Rimpler készítmények közül eddig 7-ben található meg a nanokutatás eredménye az NLC, azonban folyamatban van a termékcsalád többi készítményének átdolgozása is.

Az eredeti cikk írói:
Prof.Dr. Rainer H. Müller :

 A Berlini Szabadegyetemen a gyógyszerészeti technológia, biogyógyszerészet és kozmetikai tanszék vezetője.
Dr.Christian Rimpler :
Prof. Müller együttműködő partnere a kozmetikai iparból. Az ő cége - a Dr. Rimpler GmbH - dobott a világon először piacra NLC-tartalmú kozmetikai termékeket.
Aiman Hommoss:
A Berlini Szabadegyetemen az NLC tudományos alapkutatásainak fejlesztő vezetője.
Kai Schwabe:
A Dr.Rimpler GmbH ,,alkalmazott nanotechnológia" fejlesztőcsoportjának technikai igazgatója és vezetője.


Köszönjük a Baalbek Stúdiónak, hogy a cikket rendelkezésünkre bocsátotta!

Szépségszakma.hu
 
Liposzóma   nanoemulzió  coenzym Q10 és a retinol   kozmetikai Oscar díj 2004   Isabelle Lancray  Dr. Rimpler professzionális kozmetika   omega 3 és omega 6 telítetlen zsírsavak    Kukui fa olaj