Szépségszakma.hu

A szakemberek weboldala

Enzimek a kozmetikában

A kozmetikai gyakorlat során számos kezelésnél használunk enzimeket. Jótékony hatásuk már régóta bizonyított, és a tudomány fejlődésével egyre nagyobb szerepet kapnak a szépségápolásban. Annak megértéséhez, hogy mikor milyen enzimeket használunk a kozmetikai kezelésekhez, fontos, hogy megismerkedjünk kicsit felépítésükkel, és a kozmetikai kezeléseknél legelterjedtebb enzimek működésével és gyakorlati felhasználásukkal.


Mik azok az enzimek?

Az enzimek az élő sejt által termelt különleges fehérjemolekulák, a biokémiai folyamatok biológiai katalizátorai. Az enzimek a fehérjéknek egy olyan csoportja segítségével alakul ki, melyek molekulái nagyjából gömb alakúak. Ezeket a fehérjéket globuláris fehérjéknek nevezzük. A globuláris proteinek felülete aktív szerepet játszik a fehérje funkciójának ellátásában. Az enzimek felületén található egy olyan bemélyedés, amelybe a szubsztrát molekula beillik, és az enzim által katalizált folyamat lejátszódásának időtartamára megkötődik (aktív hely). A kapcsolódások lehetőségei igen nagyszámúak, így számtalan speciális enzim jön létre, amelynek a szervezetben, illetve a növényekben más és más feladatuk van, ezért egy enzim csak egy adott folyamatot képes katalizálni, elindítani.

Az enzimes peelingek hatóanyagai

A kezeléseket megelőző peelingek egyik nagy csoportját képezik a biológiai (enzimes) peelingek. A modern kozmetikai kezeléseknél gyakran használjuk a hidrolázok csoportjába tartozó proteolitikus (fehérjebontó) enzimeket.. Ezek különösen erősen hatnak a szarurétegre és a megmaradt kitt anyagok lebontására, amelyek a stratum corneum elhalt keratinocitái között találhatók. A biológiai peelingek legelterjedtebb enzim hatóanyagai például a papain, ami a papayában, a fican, ami a fügében található , és talán a legszélesebb körben felhasznált enzim a bromélián, amely az ananász egyik alkotórésze. Ezek mind proteázbontó folyamatokat indítanak el a bőr felületén, aminek hatására a bőr szarurétegét kíméletesen tudjuk eltávolítani. Aknés, szeborreás és érzékeny bőröknél is elterjedt a használatuk.
Mivel minden enzim fehérje, ezért tudni kell azt, hogy csak megfelelő körülmények között képesek létezni. A fehérjék érzékenyek a hőmérsékletre és a pH-értékre. Általában pH 5-9 között működnek, bár a pepszin esetében ez az érték pH 2. Ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogy ha a kozmetikai kezelés során az általunk használt fermentum pH értéke eltér a bőr élettani pH-jától, akkor vissza kell állítani a bőr normál értékét.

A cell-repair komplex és a koenzim tartalmú készítmények


Az anti-aging kezeléseknél játszanak szerepet azok az enzimekhez kötődő szerves vegyületek is, amelyek például a mindenki által ismert és használt cell-repair komplex termékek, illetve a koenzim tartalmú készítmények. A cell-repair komplex termékeket egy multienzim rendszer építi fel. Ezt a rendszert nemcsak sok enzimmolekula alkotja, hanem egyetlen polipeptid lánc is, amelyen több aktív hely is van. Ilyen enzim a tejsav baktériumok DNS polimeráz enzimje. Ez a cell-repair komplex.

A koenzim tartalmú készítményeknél az enzimet felépítő fehérjéhez egy organikus (szerves) vegyület kapcsolódik, ami könnyedén le tud válni. Például a vitaminok egy részére is ezért van szüksége a szervezetnek, mert koenzimként vesznek részt egyes biokémiai folyamatokban. Ilyen a kozmetikai készítményekben is használatos Q10, más néven ubikinon. Az ubikinol erős redukáló szerként – egyben antioxidánsként – az egészségre ártalmas szabad gyököket megszüntetve alakul át ubikinonná, amely viszont a szervezet működéséhez szükséges energiaellátást fokozza.
Feltételezhető, hogy a külső hatások által erősen igénybevett bőrben is érvényesül a Q10 komplex hatása. Mint antioxidáns megelőzi a bőr korai öregedését, energia fokozó hatásával pedig lehetővé teszi a bőr könnyebb regenerálódását.

Fiatalító, regeneráló, baktericid enzimek

A szuperoxid-dismutase (SOD) enzimet régóta használják bőrfiatalításra a kozmetikai iparban. Hatását antioxidáns, vagyis erős, szabadgyök-megkötő képességének köszönheti. A szervezetben eredetileg is megtalálható az SOD a különböző antioxidánsok között, de a kor előrehaladtával mennyisége fokozatosan csökken. Ezt kell pótolni különböző SOD tartalmú szerekkel, amelyek ideális anyagok a bőr öregedési folyamatának lassítására.

A teljes cikk itt olvasható