Szépségszakma.hu

A szakemberek weboldala

Kozmetikában használt anyagok

Ezen az oldalon a kozmetikumok összetevőiről olvashatsz... Minden kozmetikai terméken megtalálhatók annak összetevői (INCI, Ingredients címszó alatt). De tudjuk-e, vajon milyen anyagokat rejtenek ezek az idegen kifejezések?
 
Miért fontos az INCI?
International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (kozmetikai összetevők nemzetközi megnevezése) Az INCI neveket a címkén, meghatározott sorrendben kell feltüntetni. Először azt az összetevőt kell megnevezni, amely a legnagyobb mennyiségben van jelen a termékben. Ezután a koncentrációjuk csökkenő sorrendjében tüntetik fel az összetevők nevét mindaddig, amíg az 1%-ban, vagy annál kisebb mennyiségben jelenlévő komponensekhez érnek. A kevesebb, mint 1%-ban jelenlévő összetetvőket tetszőleges sorrendben lehet feltüntetni.

A   B   C   D   E    F   G   H    J   K   L   J   M   N   O   P   Q   R   S   T    U    V   W   X   Y   Z  


AAceton (Dimetil-keton)

Jellegzetes szagú, színtelen,  gyúlékony és robbanásveszélyes folyadék. Jó oldószere zsíroknak, olajoknak, gyantáknak és balzsamoknak, emellett oldja a műanyagot, festéket, lakkot is. Allergizáló és gyorsan párolgó, illékony anyag. Tisztátlan szeborreás bőrökön is keletkezhet aceton baktériumok hatására. Ilyenkor nagyon fontos a bőr alapos fertőtlenítése. Kozmetikában használata visszaszorult, mivel bőrizgató anyag. Gyantamaradékok lemosására alkalmazhatják, régen arcpakolásokban is fellelhhető volt. 

 
Acid Black 1
Szintetikus anyag, fekete hajfesték. Veszélyes, rákkeltő anyagként tartják számon.


Achillea millefolium
Lásd: Cickafark


Acidum Aceticum
Lásd: Ecetsav


Acidum Benzoicum
Lásd.: Benzoesav


Acidum Boricum
Lásd:Bórsav


Acidum Lacticum
Lásd:Tejsav


Acidum Tannicum
Lásd: Csersav, Tannin


Aerosil

Vegytiszta kovasav, amelyet krémek töltőanyagaként, hatóanyag-vivőként alkalmaznak. Nem irritálja a bőrt. 


Agaragar

Növényi nyákanyag, számos kozmetikum összetevője.


Algakivonat
(algae, tengeri alga)

Tengeri algákból nyert kivonat. A több ezernyi algafajból a kozmetikai ipar kb. 40-50 féle algát használ. A pigmentáció alapján vannak
barna algák (hidratáló, cellulit ellenes), vörös algák (gyulladásgátló), kék algák (feszesít, fenntartja a bőr rugalmasságát) és zöld algák. Az algák egyetlen kilogrammjában annyi nyomelem ill. más hatóanyag található, mint 10 000-100 000 liter vízben. Az alga többnyire testápoló termékekben található meg. Anyagcsereokozó,  bőrfeszesítő, cellulit elleni és karcsúsító bőrápoló termékekben használják. Magas koncentrációban tartalmaz A- és E- vitaminokat, ezért arcápolókban is előfordul.
Nedvességmegkötő hatású, tartósan fokozza a vérkeringést, ezáltal megakadályozza a kötőszövetek rugalmasságának elvesztését, salaktalanítja, méregteleníti a szöveteket,az ásványi só tartalma miatt gyorsulnak a sejtek életműködési folyamatai. Rengeteg nyomelemet tartalmaz. (jód, szilícium, fluor, kálcium, kén, magnézium,cink és a szelén).


Albumin

Az albumin név a kémiában nem egy bizonyos anyag, hanem a fehérjék egyik fontos osztályának az elnevezése. A albumint szerves anyagokból nyerik. Kolloid módon vízben oldhatók. Elsősorban ránctalanító, feszesítő jellegű maszkokhoz, szappanokhoz használják.


Alcohol, Etil- alcohol, Etanol

Alkohol, etil-alkohol. A szeszesitalokból jól ismerhetjük ezt a kifejezést. Nagy mennyiségben kiszárítja a bőrt, mert zsír- de méginkább  vízelvonó anyag is.


Allantoin

Színtelen, kristályos anyag. Vízben és alkoholban is oldódik. Sebhegesítő hatású, elősegíti az új sejt képződését. A bőrt nem irritálja, a bőr sima finom tapintású lesz tőle. Kozmetikai készítményekhez, pl. krémekhez, arcvizekhez is használják. Vizes oldatait konzerválni kell és 75°C-nál nagyobb hőmérsékletre nem szabad melegíteni, mert akkor bomlani kezd.
   aloe vera krém összetevők

Aloe Vera

Ma nagyon népszerű növény és hatóanyag. Évelő növény, húsos, pozsgás, lándzsa alakú levelei vannak, magassága 120 cm is lehet. Kizárólag leveleit használják gyógyászati célokra, aloé gél, aloé latex, aloé nedv, -kivonat formájában. A kozmetikai használatra elterjedt aloé gél egy sűrűn folyó, kocsonyás nedv, amivel az Aloe Vera-t azonosítani szokták, a növény leveleinek belső részéből származik. Több mint 150 alkotójának (mono és poliszacharidok, aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok, enzimek stb.) köszönhetően fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, hámosítást serkentő, a bőr regenerálását gyorsító, antibakteriális, hidratáló és más bőrápoló hatású.


Altheae officinalis
Lásd.: Orvosi ziliz


Aluminium-klorid-hidroxid, és aluminium vegyületek

Az alumínium sója. Vízben jól oldódik. Leginkább izzadásgátló készítményekben alkalmazzák pórusösszehúzó (adsztringens) tulajdonságának köszönhetően. Kevésbé irritálja a bőrt, mint a savasabb jellegű aluminium-klorid. Kiváló pórusösszehúzó és dezodoráns is.
(-) Az alumínium szoros összefüggésbe hozható a mellrák és az Alzheimer-kór kialakulásával. Származékai kozmetikumokban főként dezodorokban találhatók. Az izzadást teljesen nem tudják meggátolni, ám gyulladást, viszketést, rákot válthatnak ki (egyes források szerint).


Arachisolaj
Lásd: Földimogyoróolaj


Arbutin (medveszőlő)

Népszerű fehérítő hatású növényi eredetű összetevő. A sötét foltok és pigmentfoltok világosítására kb. 3% körüli koncentrációban használják. Hatékonyan gátolja a melanin termelődéséért felelős tirozináz enzim működését. A foltokban felhalmozott melanint elszínteleníti, és megszünteti a májfoltokat.


Ananász (Ananas comosus)
B, C és E-vitamint, folsavat, káliumot, magnéziumot tartalmaz, emellett szárában és gyümölcsében értékes enzimeket is találhatóak. Az ananász-enzimei az elhalt bőrsejteket feloldják és a bőrt frissen és fiatalon tartják. A bőrsimító, rugalmasító, feszesítő, javítja a bőr szerkezetét. Bromelint is tartalmaz. Ez egy fehérje-bontó enzim, mely fogyasztó hatású termékek hatóanyaga.


Aszkorbin-sav

A C-vitamin regeneráló, ránctalanító, méregtelenítő, antioxidáns,megakadályozza a nitrózamin-képződés és megköti a szabad gyököket és részt vesz a kollagén-képződés folyamatában. A C-vitamin érzékeny, hő- fény- és oxigén hatásra, ezért gyakran más molekulával kapcsolják össze vagy liposzómákba  csomagolják.


Avocado oleum (avokádóolaj)

Az avokádó gyümölcséből nyert értékes olaj igen gazdag vitaminokban, tartalmazza a legfontosabb esszenciális zsírsavakat, és kedvező hatást gyakorol a bőr anyagcseréjére. Ezért kellően táplálja a száraz, érzékeny bőrt. Elsőrendű bőrápoló tulajdonságai révén a legértékesebb kozmetikai anyagok közé tartozik.


Azulén

Kék színű, többnyire a guaj-fában és kamillában megtalálható gyógyhatású drog. Erősen gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású.


A-vitamin Lásd: Retinol


Árnika-kivonat

Az Arnica montan-ból készült macerátum serkentő, vérbőségfokozó hatású, de emellett gyulladáscsökkentő tulajdonsága is ismert.


Vissza az oldal elejére...


B


Bálnazsír (Cetaceum)

Állati eredetű glicerid, az ámbrás cet homloküregéből nyerik. Viaszhoz hasonló anyag, melynek bőrre gyakorolt hatása puhíító simító. Környezetvédelmi okokból már más anyagokkal helyettesítik.


Bergamott-olaj (Oleum bergamottae)

Illóolaj, melyet a bergamott narancs terméséből préseléssel vonnak ki. A növény Ázsiából származik, de Dél-Európában is termesztik. Hatóanyagai: Linalil-acetát,linalool, terpineol, limonén, pinén, bergaptén. Stresszoldó, illatosító, fertőtlenítő, kölnivizek és aknés bőr ápolására ajánlott készítmények alkotóeleme. A hidegen préselt bergamottolaj Furokumarin-tartalma miatt fényérzékenyítő hatású, ezért használat után 12 óráig kerülni kel a napozást, szoláriumozást. Emiatt a komoly mellékhatása miatt a kozmetikai készítményekben szigorúan szabályozva van a hidegen préselt bergamottolaj mennyisége.


Bentonit
Természetes ásványi anyag, agyag féle, zsír és olaj felszívó tulajdonsága miatt is használják kozmetikumokban. Víz hatására eredeti térfogatának többszörösére duzzad, ezért sűrítõ, gélképzõ. Szárító hatással van a bőrre, emellet eltömítheti a pórusokat. Lemosható paszta-pakolásokban használják és fizikai fényvédőként.


Benzoesav (Acidum Benzoicum)

Fehér, kristályos, alkoholban, zsírokban jól oldódó por. Baktericid, fungicid, fertőtlenítő, összehúzó valamint illatrögzítő hatású. Konzerválószerként is használják.


Benzyl Alcohol

Színtelen, vízben jól oldódó alkohol féle. Tartósítószerként használják, de nagyobb mennyiségben a bőrre szárító, irritáló hatással van. Bőrön túlérzékenységet, bőrgyulladást okozhat. Irritáló a szemekre is.
(-) Egyes források szerint központi idegrendszeri leromlást is okozhat. Belélegezve és lenyelve ártalmas.


BHA (beta hidroxy acid)
Lásd: Salcil acid...


Biotin
A H vitamin vízben jól oldódik, a B-vitaminok családjába tartozik. Részt vesz a bőr és haj számára nélkülözhetetlen zsírsavak előállításában, valamint a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásában. Erősíti a fehérjék, folsav, pantoténsav és a B12 vitamin hatását. A hámszövet védelmi vitaminja, hatásos gyulladáscsökkentő. Hiánya száraz, gyulladt, hámló bőrt okozhat és hajhullást is előidézhet. Megtalálható az élesztőben, szójában, szezámmagban, banánban, tojássárgájában.


Bisabolol

A kamilla virágából és cickafarkfűből nyert zsírban és olajban oldódó hatóanyag. Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású.


Bizmut-oxiklorid
Pigmentanyag, mely gyöngyházfény vagy fedőfehér színt ad a körömlakknak. Vízoldhatatlan nehézfémsó, híg savakban oldható poranyag. Ha híg savakban oldjuk erősen savas kémhatású lesz, ilyenkor jó fertőtlenítőhalványító szer. Hintőporokban, sminkszerekben, hajlakkokba, körömlakkokban is alkalmazzák. 


Bórsav (Acidum Boricum)

Gyenge sav, mely vizes oldatban nyugtató, gyulladáscsökkentő, összehúzó, hámképző hatású. Glicerines oldatban baktericid, fungicid fertőtlenítő és hámoldó. 3%-os telített vizes oldata a bórvíz.


Bromelin

Fehérjebontó enzim, mely fogyasztó hatású kozmetiumok hatóanyaga, az ananászból vonják ki.


B-vitamin (B komplex)

Vízben oldódó vitaminok, melyek nélkülözhetetlenek a bőr és a haj egészséges anyagcseréjéhez, valamint a szem, máj és idegrendszer működéséhez. Bőrre jótékony B-vitaminok:  B2-vitamin (riboflavin, laktoflavin), B3-vitamin (nikotinsav, niacin), B5-vitamin (pantoténsav), B6-vitamin (piridoxin),B9-vitamin (folsav, folat), B12-vitamin (kobamalin), B13-vitamin (orotsav)C

Caffeine
Lásd.: Koffein


Calendula Officinalis
Lásd: Körömvirág


Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract

A kínai teacserje nem fermentált változatának a kivonata, közkeletűbb néven zöldtea kivonat. A zöld teában található kivonatok regenerálják a bőrt és segítik megőrizni rugalmasságát. Kiváló antioxidáns és gyulladáscsökkentő összetevő.
  

Carbomer

Egy sűrítő anyag, amit elsősorban gélszerű állag előállításához használnak.
 

Centauria Cyanus Lásd.: Kék búzavirág


Ceramid

Ezt a zsírszerű anyagot a bőr természetes lipidjeinek mintájára állítják elő. Erősíti a bőr védekező funkcióját a környezetből származó kórokozókkal és káros anyagokkal szemben, javítja a bőr nedvesség megtartó képességét.


Cera microcristallina - Microcrystalline Wax

Mikrokristályos viasz. Szintetikus anyag, krémalap.  Nagyobb koncentrációban elzárhatja a bőr pórusait. Bővebben itt olvashatsz a kőolajszármazékokról...
  

Ceresin

Ez is egy kőolajszármazék, ozokerit tisztításával állítják elő. Sűrű, viaszos anyag, melyet elsősorban sürítőanyagként használnak. Bővebben itt olvashatsz a kőolajszármazékokról....
 

Cetearyl Alcohol

Bőrápoló és emulzióképző. Lágyító és bőrnyugtató hatású. Nem irritatív, ellentétben az etil- és benzilalkohollal. Zsíralkohol, melyet emulgeálószerként, bőrpuhító és sűrítőanyagként is használnak a kozmetikumokban.
  

C.I.20470, Amidofekete

Színezőanyag. Ingerlő, szem- és bőrizgató hatású, izgatja a légutakat.


Cickafark (Achillea millefolium)

A cickafark hajtásában azulén, uteolin, apigenin, kloorogénsav, cseranyag és gyanta található. Nyugtató, gyulladáscsökkentő, enyhe összehúzó hatású gyógynövény. Illóolaja fertőtlentő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító. Vizes kivonata nyugtató, hámképző hatású. 


Cink
Segít a haj, bőr, körmök egészségének megőrzésében. Cink hiánykor a körmön  fehér foltok jelenhetnek meg és a haj elvékonyodik, hullik. Fontos a sejteink zavartalan anyagcsere folyamataihoz.
Forrásai: búzacsíra, zabpehely, tökmag, mandula, datolya, csalán, tojás, sörélesztő.


Citric Acid

Más néven citromsav, amely számos savanyú gyümölcsben előfordul. Elsősorban a krémek ph értékének a szabályozására használnak (hogy ne legynek túl lúgosak), de természetes tartósítószer is egyben. Az élelmiszeriparban is használják ízesítőként.
 

Citrus Medica Limonum (Lemon) Peel Extract

A citromhéj kivonata tonizáló, bőrjavító. Az olaj legfontosabb tulajdonságaiként a fertőtlenítő antimikrobiális és antivirális hatások emelhetők ki, melyek mellett összehúzó, P-vitamin jellegű (mikrocirkulációt fokozó) hatásokat is megemlítenek.
  

Coco-Betaine / Cocamidopropyl Betaine

Kókuszolajból előállított, halványsárga folyadék. Tisztítókban és samponokban gyakran használt felületaktív anyag, habosítószer, haj- és bőrkondícionáló, valamint sűrűség szabályozó segédanyag. A coco-betaine gyengéd, nem irritáló tisztítószer, mely alkalmas a száraz és érzékeny bőr tisztítására is.
(-) Egyesek szerint bőrgyulladást és allergiát válthat ki, rákot okozó összetevőket tartalmazhat, amelyek komolyan veszélyeztetik az egészséget. Szem és bőrirritációt is okozhat.


Cocamide MEA

Emulgeálószer, növényi gélképző, sűrűség szabályozó segédanyag. Leggyakrabban samponokban, tusfürdőkben, habfürdőkben található.
  

Cranberry Extract

Az áfonya-kivonat antibakteriális hatású és D-vitamint is tartalmaz, amely még a vírusok és a gombák ellen is védelmet nyújt.


Csalán (Urtica dioica)
A csalánlevél sok C-vitamint tartalmaz,    ezen kívül fitoszterineket, szterolokat, cseranyagokat, triterpéneket, glikozidákat, hisztamint, hangyasavat, ásványi sókat, flavonoidot, klorofillt. A vérbőségfokozó drogok közé soroljuk. Vérzéscsillapító, regeneráló, összehúzó hatású. A kozmetika összehúzó és vérbőségfokozó krémekben, pakolásokban, zselékben használja. A fodrászat hajhullás elleni samponokban, balzsamokban, hajszeszekben alkalmazza, emellett zsíros fejbőr kezelésére és korpás fejbőrre is jó.


Csersav (Acidum tannicum, Tannin)
A galluszsav szőlőcukor észtere. Hamameliszből, cserszömörcéből, vörösborból, tölgyfa gubacsból nyert keverék, amely összehúzó, vérzéscsillapító, sebgyógyulást segítő és verejtékcsökkentő. Túlzott használata cserepessé, repedezetté teszi a bőrt.


Csipkebogyó (Rosa Canina)

Termése a drog, mely gazdag C, A, B, P, K vitaminban, karotinoidban, magnéziumban, flavonoidokban. Nyugtató és gyulladáscsökkentő tonikokban, krémekben, pakolásokban alkalmazzák.D


Dimethicone

Szintetikusan előállított sűrűbb állagú szilikon olaj. A bőrön alkalmazva selymes érzetet ad, nem környezetszennyező.
 

Dimetil-keton
Lásd: Aceton
 

EEcetsav (Acidum Aceticum)
Növényi nedvekben található szúrós szagú, töményen maró folyadék. Hígítva arcszeszekben, tonikokban használják összehúzó, tonizáló, fertőtlenítő, halványító hatása miatt. Sói az acetátok.


Elasztin

A kötőszövet elasztikus rostjait képező fehérjék fő alkotórésze. Hőálló, és kémiailag ellenálló fehérje, nehezen oldható. A kollagén rostokkal összeszövődve biztosítja a bőr rugamasságát. Az elasztint tartalmazó készítmények segítik az elasztin megújulását a bőrben.


Elhibin

Enzimgátló, szabályozza az elasztáz enzim működését, mely felelős a bőrben található elasztin lebontásáért. Rugalmasító, hidratáló, filmképző, rostvédő hatású.Eozin
Alkoholban oldódó mesterséges színezék. A fluoreszceinnek halogén származéka, a halogéntől függően a vörös különböző árnyalatait mutatja. "Csókálló" rúzsok készítésére használják.


Erdei mályva (Malva Silvestris)

Vizes kivonata duzzasztó, puhító, nyugtató hatású. Nyálka és cseranyagtartalma nagy.


E-vitamin
Lásd: Tokoferol


F


Farnesol
Színtelen illatos olaj, mely a cickafarkban, rózsaolajban és a narancsvirágban is megtalálható. Hatásai dezodoráló, baktériumölő, megakadályozza az erjesztő baktériumok anyagcseréjét.


Fekete bodza (Sambucus Nigra)

Nyugtató, gyulladáscsökkentő drog. Virága izzasztó glikozidát, rutint, illóolajat, nyálkát, cukrot, gyantát, cseranyagot, kolint tartalmaz. Termésében sok A- és C-vitamint és festékanyagokat találunk, levele, kérge magas glikozidtartalmú.


Fluoreszcein (rezorcinftalein)
Rezorcinból előállítottmesterséges színező anyag. Sárgásvörös kristályos por, mely vizben oldhatatlan, alkoholban jól oldódik. Oldata zöldesen flureszkál.


Földimogyoró olaj (Arachis olaj)

Földimogyoró magjából nyerik sajtolásal. A-,B,E-vitamint tartalmazó hidratáló hatású anyag, mej jól felszívódik. Krémekbe, hajolajokban használják tápláló hatóanyagként.


F-vitamin

Antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin. Létfontosságú zsírsavakat tartalmaz, linolsavat, linolénsavat, és arachidonsavat. Ezek többszörösen telítetlen zsírok, melyek táplálják és regenerálják a bőrt. Megtalálható hidegen sajtolt növényi olajokban (pl. lenolaj, szójaolaj, napraforgóolaj),olajos magvakban és az avokádóban is. Hiánya száraz bőrt és ekcémát, valamint haj és köröm töredezést okozhat.G


Glycerin / E 422

Vízmegkötő. Állati és növényi zsírokban egyaránt megtalálható, bőrazonos anyag. A glicerint kémiai úton propilénből szintetizálják. Növényi olajokból is nyerhető, erre főként a kókuszolajat alkalmazzák. Rendkívül jó vízmegkötő, a bőrön használva képes kivonni a vizet a bőr alsó rétegeiből növelve ezzel a bőr felszíni rétegében található vízmennyiséget.A glicerin az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett, a glicerin veszélytelennek számít.
(-)A túl sok (vagy tömény) glycerin azonban szárító hatású lehet, mivel a bőr felső rétegeiből a víz könnyen elpárolog.
 

Glycol Distearate

Gyöngyházfényt adó, leggyakrabban samponokban és lemosókban található emulgeálószer.


Green Tea Extract (zöld tea kivonat)
  Lásd. Camellia Sinensis...


H


Hársfa (Tilia Cordata) 
Gazdag nyálkában, flavonoidokban és esszenciális olajokban. Farnezolt tartalmaz, ezért baktériumölő. Emellett nyugtató gyulladás-csillapító, relaxáló és hidratáló hatású. Belsőleg használva izzasztó, görcsoldó.


Helianthus annuus extract

A napraforgó magjának és virágának a kivonata, amelyet bőrpuhítóként, bőrkondícionálóként használnak. Visszaadja az ernyedt bőr és izom rugalmasságát a napraforgószárban található auxin révén, ami segíti a bőr természetes védő rétegének  - barrier - erősítését. (Hélia D krémek fő hatóanyaga)
 

Hyaluronsav

Természetes állapotában az élő szervezetben, a bőrben illetve a bőr alatti kötőszövetben található. Ugyan olyan része a szervezetünknek, mint a kollagén, az ellasztin, illetve az aminosavak. Javítja a bőr szerkezetét, segít megkötni a bőrben a vizet, így különösen jó a dehidratált bőrökre.


I


Ichtiol

Vízben oldható, sötét színű, szúrósszagú, kéntartalmú folyadék. Bitumen tartalmú palából desztillálással nyerik. Jótékony hatásai: hámképző, fertőtlenítő, érösszehúzó, gyulladáscsökkentő.


K
Karitévaj
Lásd: Shea vaj


Kazein

Tejben, túróban, tejfölben megtalálható fehérje. Érzékeny bőrre való krémekben, pakolásokban alkalmazzák. Nyugtató hatású,jó emulgeálószer.


Kálium-szorbát (Potassium Sorbate, E202)

Természetazonos tartósítószer, a szorbinsav káliumsója. A bőrön irritációt és allergiát okozhat az arra érzékenyeknél. Natúr és biotermékek egyik engedélyezett tartósítószere. A természetben a madárberkenye gyümölcsében fordul elő.  Gátolja s néhány baktérium növekedését, de nincs csíraölő hatása.


Kék búzavirág (Centaruia Cyanus)

Centaurin nevű keserűanyagot, nyálkát, cseranyagot, színezéket tartalmaz. Nyugtató, tonizáló, simító hatású.


Koffein (Caffeine)
A koffeinkeserű ízű, kristályos vegyület. A kávé , tea alkaloidja, de kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza. Anyagcserefokozó, stimuláló, serkentő hatású, ezért fokozza a hajhagymák vérkeringését.   Vízhajtó és vérkeringés-fokozó hatása révén a jó salaktalanító. A bőrt is stimulálja, javítja a sejtek oxigén ellátását. A kozmetikai ipar zsírbontó masszázskrémek, és feszesítő cellulit ellenes zselék hatóanyagaként használják. Megtalálhatóak fakó, élettelen bőrre való krémekben is.


Kollagén    

A bőr kötőszövetének jelentős részét alkotó fehérje. A bőr öregedése során már nem termel elegendő kollagén a szervezetünk, így rugalmatlan és száraz lesz a bőr. A kollagént tartalmazó krémek növelik a bőr vízmegkötő képességét és rugalmasságát. Professzionális kozmetikumokban csak biotechnológiai eljárással készült, növényi eredetű kollagént használnak.


Kovasav (Aerosil)
Fehér, laza púderalapanyag, mely vízben nem oldódó, vízzel savas szuszpenziót képez. Sokféle kozmetikumban használják. Érdes tapintása miatt a bőrön érdes felszínt eredményez és szárító hatású is. Zsíros bőrre készült púderekben, zselékben megtalálható sűrítőanyag. Krémekben, fogkrémekben, kenőcsökben emulzióstabilizátorként használják 2%-ban.Körömvirág (Calendula officinalis)

Virágzata illóolajat, keserűanyagot, fehérjét, C-vitamint, szaponinokat tartalmaz. Alkoholos oldata fertőtlenítő hatású. Olajos kivonata hámosító, gyulladáscsökkentő, bőrpuhító.

L

Lanolin

Másnéven gyapjúzsír, vagy gyapjúviasz. A gyapjú zsírjából megfelelő tisztítással és finomítással nyerik. A lanolinnak nagy a vízfelvevő képessége. 150-200% vizet képes felvenni és azzal tartós emulziót képez. Magában vagy más zsiradékkal keverve krémek, kenőcsök, szappanok, bőrpuhító szerek, alkotórésze. Könnyen beszívódik a bőrbe, ezért kiváló alapanyaga a kozmetikai és gyógyászati termékeknek. A tisztított lanolin levegő hatására avasodik. A lanolin használata allergiás reakciót válthat ki a bőrön.
kozmetikum hatóanyagai

Lavandula officinalis Chaix

Levendulaolaj. A valódi levendulaolaj nyugtató, ellazulást segítő, vérnyomáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antimikrobiális főbb hatásokkal rendelkezik. Antimikrobiális tulajdonságának köszönhetően sebgyógyulások elősegítésére, fertőzéses bőrbántalmak és lábszárfekély, valamint rovarcsípések okozta viszketés kezelésére bőrápoló készítmények alkotórészeként alkalmazzák, babatermékeknél is biztonságosan használhatók. A valódi francia levendula illóolajából különböző kozmetikai készítményeket parfümöket és levegőillatosítókat is előállítanak. A valódi levendulaolaj nem toxikus, csak nagyon enyhén irritáló.
  

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)
Levele glükozidát, cseranyagokat, flavonoidokat, kovasavat, nyákanyagokat, C-vitamint tartalmaz. Hámosító, nyugtató, gyulladás-csökkentő és enyhe fertőtlenítő hatású.


Lecithin

Terrmészetes anyag, növényi eredetű élelmiszerekben, például a szójában fordul elő. Természetes antioxidáns és bőrlágyító. A lecitin a szójabab-olajból kivont természetes foszfolipid, amely nélkülözhetetlen alkotóelem a sejtek számára, szerepet játszik a test számos anyagcsere-folyamatában.
  

Linalool

Levendulából kivont illatosító anyag. Potenciális bőrirritáló és allergén a levegővel érintkezve. Különösen érzékeny bőrűeknél bőrpirosságot, viszketést okozhat  Egyes kutatások szerint sejtmérgező hatású lehet. Egyéb nevei β-linalool, linalil-alkohol, linaloil-oxid, p-linalool, allo-ocimenol és 2,6-dimetil-2,7-oktadién-6-ol.


Linolsav, linolénsav

 Az F-vitamin alkotórészei, többszörösen telítetlen zsírsavak. Segíti a nedvesség megtartását, visszaállítja és erősíti a bőr ellenálló képességét.

M

Magnesium Aluminum Silicate

 A sűrűbb konzisztenciát biztosítja. Átlátszatlanná tevő, összecsomósodást megakadályozó és főleg sűrítő segédanyagként használt a kozmetikumokban. Nagy molekulamérete miatt nem szívódik be a bőrbe. Púderekben is alkalmazzák.
  

Magnesium oxid

Púder alapanyag. Csomósodást gátló szerként alkalmazzák.


Malva Silvestris Lásd: Erdei mályva 


Mandula-olaj (Oleum amygdalarum)

Édesmandulából hidegsajtolással nyert könnyű olajféle. Főként troleint, emellett linolsavat tartalmaz. Bőrbe maradéktalanul felszívódik. Nyugtat, tisztít, táplál, száraz bőrre való arctejek, krémek anyaga. Hátránya, hogy nagyon könnyen avasodik.


Marticaria chamomilla
Lásd: Orvosi székfű


Mentol    
A mentafajok legfontosabb hatóanyaga. A mentolnak gyulladáscsökkentő, frissítő, hűsítő hatása van, atiszeptikum.


Methyl Cocoate

Kókuszolajból származó bőrpuhító, bőrjavító anyag.
  

Microcrystalline Wax - Cera microcristallina

Mikrokristályos viasz. Szintetikus anyag, krémalap.  Nagyobb koncentrációban elzárhatja a bőr pórusait. Bővebben itt...
  

Mineral oil

Kőolajból előállított szintetikus olaj. Bőrbe nem szívódik föl, egyesek szerint akadályozza a bőr lélegzését, mások szerint védi a bőrt a kiszáradástól. Bővebben itt...


Mirisztinsav

Áttetsző, fehér, kristályos, vízben nem oldódó anyag. A kókusz- és pálmaolaj, a szerecsendió valamint a méhviasz alkotórésze. A bőrben jól felszívó, tápláló hatású krémek alapanyaga. Származéka az izopropil-mirirsztrát, mely fontos krémalapanyag.


N


Niacinamide /Dicaprate Niacinamide

B3 vitamin, mely az orvoslásban is használt hatóanyag. Kiváló hatással van a bőrre, vérbőség fokozó, sekentő öregedés elleni hatóanyag. Jó hidratáló szer, hatékony pigmentfoltok ellen is.

Nátrium-lauril-szulfát (Sodium Lauryl Sulfate)
Tenzidanyag, a zsíralkohol szulfátok egyik fajtája.Vízoldható emulgeátor, jól habzó, jó tisztító képességú. Szúrós szagú, fehér por, mely irritálja a nyálkahártyát és légzőszerveket. Egyik leggyakoribb bőrallergén anyag.

Nátrium-laurith-szulfát (Sodium laurith sulfate)
Tenzidanyag és emulgeátor, a nátrium-lauril-szulfátból állítják elő alkohollal. Nagyobb mennyiségben irritáló, de kis mennyiségben gyengédebb a nátrium-lauril-szulfátnál. Samponokban, szappanokban, tisztítószerekben alkalmazzák.

NY


Nyírfacukor (Xylitol)
Nyírfakéregből előállított cukoralkohol. A kozmetikai termékekben hidratáló és vízmegkötő hatóanyagként, valamint bőrjavítóként használják.


O


Oleum amygdalarum
Lásd: Mandulaolaj


Orvosi szappanfű (Saponaria Officinalis)

Gyökerében és levelében a fő hatóanyag a szaponin. A szaponin puhító, tisztító hatású. Masszázskrémekben és lemosókban használják minden bőrtípusra.


Orvosi székfű (Marticaria chamomilla)

Kamilla; virága tartalmaz klorogénsavat, hiperozidot, luteolinolt, egipenint, azulént és bisabololt, szalicil-savat és C-vitamint. Hámképző, szárító, fertőtlenítő, nyugtató és gyulladásgátló hatású. Borogatásokba, krémekbe, pakolásokba és belsőleg is alkalmazzák.


Orvosi ziliz, fehér mályva (Altheae officinalis)

A növény a mályvafélékhez tartozik. Gyökere és levele nyálkaanyagokat, pektint, cukrot, keményítőt és olajat tartalmaz. Jó vízmegkötő és nyugtató hatású.


U

Urtica dioica
Lásd: Csalán


P


Pantenol (Phantenol)
B5-provitaminja, a pantoténsav alkoholja. A bőrben könnyen átalakul pantoténsavvá. Puhító, regeneráló, nyugtatja az irritált bőrt, gyorsítja a sejtképződést. Napozószerekben gyakran használják, mert segíti a természetes barnulást.
 

Pantoténsav

B5 vitamin; provitaminja a pantenol.


Para-fenilén-diamin (PPD)
Oxidációs színezék, anilinszármazék. Tartós szempilla- és szemöldökfestékek összetevője. Fehér, kristályos, vízben gyengén, alkoholban jól oldódik. Mérgező, allergénanyag,  maximum 1%-ban alkalmazható. Hidrogén-peroxid hatására kinoin-dioxiddá alakul, majd ebből azinfesték lesz, mely a keratinhoz jól kötődő festékanyag.


Para-Toluilén-diamin (PTD)

Tartós szempilla- és szemöldökfestékek összetevője. Oxidációs színezék, anilinszármazék. Ez a festékanyag max 2%-ban megengedett, kevésbé allergén a para-fenilén-diaminnál, viszont festőképessége kissebb. A PPD-hez hasonlóan oxidációs folyamat hatására azinfestékké alakul.


Paraffinum liquidum

Paraffinolaj. A paraffin gyártásánál melléktermékül kapott sűrü folyadék.
(-) Ásványi olaj, emiatt sokan a nem ajánlott krém-összetevők közé sorolják, szerintük nem szívódik föl, megmarad a bőrfelszínen, eltömíti a pórusokat és akadályozza a bőr lélegzést. Többen viszont  a kozmetikai tisztaságú ásványi olaj a valaha talált legbiztonságosabb, legkevésbé irritáló hidratáló anyagnak tartják.. Ezenkívül hatásos sebgyógyító, illetve belsőleg székrekedés ellen használják - tehát annyira mégsem lehet veszélyes. Ásványi olajokról még itt...


Parfum / Fragrance

Illatanyag, Természetes vagy mesterséges illatanyagok egy meg nem határozott keveréke. Az illatanyagok az egyik leggyakoribb allergizáló szerek a kozmetikumokban. Továbbá contact dermatitist (a bőr allergiás reakciója) és légzőszervi problémákat is okozhatnak.
  

PEG (polietilén-glikol) és származékai

A kozmetikumokon kívül fogkrémekben is megtalálhatók. A krémek mesterséges emulgeátorai. Az emulgeálószereknek köszönhetően nem válik el zsírnemű anyag a víztől.
(-) Egyes források szerint a PEG-ek és származékai a bőrt áteresztővé és egyben sérülékennyé is teszik a káros anyagokkal szemben.Sérült hámréteg esetén (viszketés, vörösség) kerülni kell a magasabb PEG koncentrációjú kozmetikai készítményeket. Idegen anyagokat vihetnek be a bőrbe.
Pl: PEG-100 Stearate, Peg-40 Stearate,
  

Petrolatum

Kőolajszármazék, szénhidrogének komplex keveréke, a petróleum származéka. Gyulladáscsökkentő hatása van, segíti a bőr regenerálódását, gyógyulását. Elzáró hatása révén pedig kiváló hidratáló száraz bőrre, mert nem engedi a nedvességet elpárologni a bőr felszínéről. Zsíros, pattanásokra hajlamos bőrűeknek azonban semmiképpen nem ajánlják.
(-)
  Bár sokak szerint nincsen semmi alapja, a kőolajszármazékokat többen ártalmasnak tartják, szerintük az ásványolaj egy finom, filmszerű réteget képez a bőr felszínén, így a toxinok, a nedvesség és más, a bőr által termelt anyagok elől zárja el az utat. Így a bőr nem tud normálisan lélegezni, comedók, mitesszerek képződnek. Megjegyzendő, az igen népszerű Eucerin termékcsalád alapanyaga is kőolajszármazék (köztudott, hogy az érzékeny bőrök igen jól tolerálják).
INCI szerint a következőképpen nevezik a szénhidrogéneket: vaseline, paraffinum liquidum, cera microcristallina, ceresin, mineral oil, petrol wax, ozokerit


Plantago lanceolata
Lásd: Lándzsás utifű


Polyquaternium 7

Elektormos töltődést megakadályozó és felületi hártyaképző segédanyag. Elsősorban hajápolókban használnak, de találkozhatunk vele szappanokban és tisztítókban is.

  
Potassium Sorbate
Lásd: Kálium-szorbát


Pyridoxine

B6 vitamin egy formája. Segít megakadályozni különböző idegi és bőrbetegségeket. Bőrápoló, antibakteriális és antioxidáns tulajdonsága is van. A B6 vitamin megtalálható  a búzakorpában, búzacsírában, sörélesztőben, májban, vesében, melaszban, tejben, káposztában, marhahúsban, tojásban.
 

Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract

Az alma kivonata, bőrjavító tulajdonságú (skin conditioning). Az ebből kivont pektint sűrítő anyagként használják a kozmetikumokban.
  

Q


Q10 koenzim (Ubiquinon)

A bőr megújításáért is felelős enzim, amely megtalálható az emberi sejtben és fontos szerepet játszik a sejtek energiatermelésében, szervezetünkben  mennyisége az öregedéssel együtt csökken. Ezt a csökkenést lehet némiképp ellensúlyozni Q10 tartalmú kozmetikumokkal, ezáltal serkentjük a sejtosztódást, elősegítjük a hámsejtek regenerálódását.  A bőrre kenve hatásos antioxidáns és gyulladáscsökkentő, de nagyon nehezen szívódik fel a bőrön keresztül.


R

Retinol

A-vitamin, amely ösztönzi a sejtek osztódását, ezáltal gátolja a bőröregedést, rugalmasítja a bőrt. Jelentős szerepet játszik még a szabad gyökök elleni küzdelemben is. Növeli a bőr UV sugarakkal szembeni érzékenységét. Az A-vitamin elengedhetetlen a hámsejtek helyes működéséhez.


Resorcinol
A rezorcin szerves vegyület, kétértékű fenol, színtelen, kristályos vegyület.  Bőrizgató hatású, allergén anyag. Több mesterségesen létrehozott festék kiindulási anyaga: a fluoreszceint és az eozint is ebből nyerik.


Réz
Fontos nyomelem, az anyagcserét szabályozó enzimek működésében vesz részt. Hiányában a haj töredezett lesz. Fontos a megfelelő haj és bőr pigmentációhoz, mert részt vesz a melanin képzésében. A kötőszövet felépítésében is szerepe van. Megtalálható a következő ételekben: teljes kiőrlésű termékek, hüvelyesek, dió, mogyoró, aszalt gyümölcsök, élesztő.


Riboflavin

Lactoflavin, B2-vitamin. A B2-vitamin segíti a bőr pigmentálódását, színezőként is használják. Sárgás, kristályszerű , vízoldékony, könnyen felszívódik. Szerepet játszik a bőr, haj, köröm egészségének megőrzésében. Fényérzékeny anyag.


Rosa Canina
Lásd: Csipkebogyó


S

Salicylic Acid / Szalicilsav

Más néven BHA (beta hidroxy acid). Bőr és szaruoldó. Nagyobb koncentrációban irritáló, erősen szárító hatású. Pattanások és mitesszerek ellen népszerű összetevő.
 

Saccharum Officinarum

A nemes cukornád kivonat. Hidratáló és bőrjavító anyag. A nádcukorból állítják elő a  glikolsavat is.
 

Sambucus Nigra
Lásd: Fekete bodza


Saponaria Officinalis
Lásd: Orvosi szappanfű


Shea Butte
r (Shea vaj, karitévaj)
Az afrikai karite fa terméséből, a Shea dióból készült vaj. Védi és nyugtatja a bőrt. Magas A, E, F vitamin, antioxidáns tartalmú. 
  

Sodium Benzoate

A benzoesav nátrium sója, kémiai tartósítószerként használják.Allergiát okozhat.
  

Sodium Chloride/ nátrium klorid

Közönséges nevén konyhasó. A kozmetikai segédanyag, a sót térfogatnövelő, gélstabilizáló, sűrűség szabályozó anyagként használják.
 

Sodium Cocoate

Kókuszolajból kivont zsírsavak keveréke, gyakran használják samponokban és szappanokban tisztítószerként, emulgeálószerként, vagy felületaktív anyagként.
  

Sodium Hydroxide

Nátrium hidroxid (marólúg, lúgkő). Vízben oldva erősen lúgos oldatot képez. A kozmetikai iparban kis mennyiségben arra használják, hogy szabályozzák vele a krémek ph értékét. Nagyobb mennyiségben bőr irritáló.
 

Sodium Laurith Sulfate
Lásd: Nátrium-laurith-szulfát


Sodium Lauryl Sulfate

Lásd: Nátrium-lauril szulfát

  

SZ

Szaponin

Puhító, tisztító hatású. Masszázskrémekben és lemosókban használják minden bőrtípusra. Megtalálható az orvosi szappanfű gyökerében, levelében.


Szezámolaj (Sesamum indicum)
Szezámmagból sajtolt félig száradó olaj. Magas lanolinsav tartalma miatt gyulladásgátló hatású. Kozmetikában bőrpuhító és tisztító hatása miatt arctejekben, krémekben használják


T

Talc (talcum) - zsírkő

A természetben előforduló ásvány, melyet  a kozmetikumokban leginkább por formában térfogatnövelő, és töltőanyagként használnak. Ezen kívül még bőrradírozó, összecsomósodást megakadályozó, átlátszatlanná tevő és bőrvédő összetevő. A hintőpor fő alkotórésze.
(-) Egyes források szerint a tudományos tanulmányok kimutatták, hogy a hintőpor rendszeres használata a genitális területen 3-4 szeresére növeli a petefészekrák kialakulásának az esélyét.
  

Tejsav (Acidum Lacticum)
Színtelen, savanykás szagú folyadék, mely az emberi szervezetben is megtalálható. Vízben és alkoholban oldódó AHA-sav. Hámoldó, összehúzó, fertőtlenítő, nedvességmegkötő hatású. Főként tonikokban bőrradírokban használják. Sói a laktátok.


Tilia Cordata
Lásd: Hársfa


Titán-dioxid
Fémoxidok csoportjáb tartozó fehér por, mely vízben, savakban, lúgokban, szerves oldószerekben nem oldódik. Kitűnő tapadó és fedőképessége, kiváló hő és fényálló. Kozmetikai használata elterjedt:  púderekben, rúzsokban, porfestékekben alkalmazzák. Krémek mattítására is alkalmas. Fizikai fényvédő anyag, napozószerek alkotórésze.


Tocopherol, tocopheryl acetate, tokoferil-palmitát

Értékes antioxidáns, E-vitamin. Megvédi a test szöveteinek zsírtartalmát a természetellenes lebontástól, természetes tartósítószer.Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitaminféle. Kutatások arra is utalnak, hogy védi a bőrt az UVB okozta károktól, segít a bőr védőrétegének fenntartásában. Remekül együttműködik az A-vitaminnal és a C-vitamminnal is. Az E-vitamint szintétikus tokoferil-acetátként vagy tokoferil-palmitátként is használják.
  

Triclosan

Jó baktérium ellenes anyag, csökkenti a pattanások kialakulási esélyét. A triclosan szintetikus alapú tartósító- és fertőtlenítőszer, amelyet baktérium- és gombaölő hatása miatt számos kozmetikumban megtalálhatunk - leginkább a fogkrémekben, antibakteriális krémszappanokban és lábápolókban.
(-) A triclosant az Európai Unió a környezetszennyező anyagok kategóriájába sorolja. Egyes források szerint: Allergiát okozhat, és káros az egészségre. Mérgező anilint "állít elő" amely a bőrön és a nyálkahártyán keresztül felszívódik a szervezetbe, majd ott szétterjed. A bőr természetes savvédőköpenyét támadja meg és károsíthatja a májat.


Trietanolamin (TEA)

Az ammónia és az etil-alkohol közös vegyülete. Szirupsűrűségű, lúgos kémhatású anyag.  Bőrpuhító, tisztító, gyengén szárító hatású. Arctejekben, krémekben használják. Hátránya, hogy nem saválló, könnyen megsárgul és bőrizgató lehet. Használata után ügyelni kell a bőr pH-értékének visszaállítására!
 
 
V

Vaseline - vazelin

Kőolajszármazék. Zsírhoz hasonló állagú, nem avasodik, nem szívódik fel a bőrbe, gyakran használják kenőcsök alapanyagaként. Bővebben itt...
  

W

Water, Aqua (víz)

A leggyakoribb kozmetikai összetevő, általában az összetevők listáján az első helyen szerepel, mert a legtöbb krém, kozmetikum fő összetevője.
Oldóanyag a többi összetevő számára, és hidratáló hatású (ha már benne van a bőrben, kívülről szárító). A legtöbbször deionizált vizet (ásványi sóktól megtisztított víz) használnak, hogy biztosítsák a termék tisztaságát.

 


Xanthan Gum

Biotechnológiai úton előállított emulzóképző és stabilizáló gélképző összetevő. A poliszacharidok közé tartozik, nagyon jó bőrbarát tulajdonságokkal rendelkezik.


Xylitol Lásd.:Nyírfacukor
  

Y

Ylang Ylang

Egy Fülöp-szigeteki virágból nyert, könnyed illatú nyugtató olaj. A Cananga odorata az Ilang-ilang illóolaja afrodiziákum, antiszeptikus hatású.
 

Z

Z
ea Mays (kukoricacsíra olaj)
Természetes növényi olaj, bőrpuhító hatású. Nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat. Bőr- és hajkondícionáló, emulgeálószer, oldószer, felület aktív anyag és elektromos töltődést megakadályozó anyag. Bőr és hajápoló termékeknek is gyakori összetevője.
  

Zinc oxide (cink oxid)

Ásványi szinezék.. Használják sűrítő, fehérítő és síkosító segédanyagként, és fizikai fényvédőként is. Kiváló UVB és UVA blokkoló.  Meglehetősen fotostabil. Egyesek nyugtató és antioxidáns hatást is tulajdonítanak neki. Használatakor fehér réteget hagy maga után.
  

Zinc Pyrithione

Cinktartalmának köszönhetően segít eltüntetni a korpát és megszünteti a viszketést és a hámlást a fejbőrön, szájápoló készítményekben tiltott. Irritáló hatású lehet.
  

Zinc stearate

Púderekben alkalmazzák, enyhe fertőtlenítő.

Tartalom
Aceton
Acid Black, Achillea millefolium, Acidum Aceticum, Acidum Benzoicum, Acidum Boricum, Acidum Lacticum, Acidum Tannicum, Aerosil, Agaragar, Algakivonat, Albumin, Alcohol,Etil-alcohol,Etanol, Allantoin, Aloe-vera, Althea officinalis, Aluminium-klorid-hidroxid, és aluminium vegyületek, Arachisolaj, Arbutin (medveszőlő), Ananász, Aszkorbin-sav,Avocado oleum (avokádóolaj), Azulén, A-vitamin, Árnika kivonat,
Bálnazsír (Cetaceum)
,
Bergamott-olaj(Oleum bergamottae), Bentonit, BenzoesavBenzyl Alcohol,BHA (beta hidroxy acid), Biotin, Bisabolol, Bizmut-oxiklorid, Bórsav, Bromelin, B-vitamin,
Calendula Oficinalis
,
Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Carbomer, Centauria Cyanus, Ceramid,Cera microcristallina - Microcrystalline Wax, Ceresin, Cetearyl-alcohol,C.I.20470, Amidofekete, Cickafark, CinkCitric Acid, Citric Medica Limonum(Lemon) Peel Extract, Coco-Betaine / Cocamidopropyl Betaine, Cocamide Mea, Cranberry Extract, CsalánCsersav, Csipkebogyó
Dimethicone,Glycerin/E422, Dimetil-keton
Ecetsav, Elasztin, Elhibin, Eozin, Erdei mályva, E-vitamin,
Farnesol, Fekete bodza , Fluoreszcein, FöldimogyoróolajF-vitamin,
Glycol Distearate Green Tea Extract,
Hársfa
Helianthus anuus extract, Hyalurunsav,
Ichtiol,
Kazein, Kálium-szorbátKék búzavirág, Kollagén,
Kovasav, Körömvirág
Lanolin
, Lavandula Officinalis Chaix
, Lándzsás utifűLecithin, Linalool, Linol,linolénsav,
Magnesium Aluminium Silicate, Magnesium oxid, Malva Silvestris, Mandulaolaj, Marticaria chamomilla, Mentol, Methil Cocoate, Microcrystalline Wax-Cera microcristallina,Mineral Oil, Mirisztinsav Niacinamide/Dicaprate Niacinamide, Nyírfacukor
Oleum amygdalarium
, Orvosi szappanfű, Orvosi székfű, Orvosi ziliz,
Pantenol, Pantoténsav, Para-fenilén-diamin, Para-toluilén-diamin,
Paraffin liquidum
, Parfum/Fragrance, PEG(polietén-glikol)és származékai, Petrolatum, Plantago Lanceolata, Poliquaternium 7, Potassium SorbatePyridoxine, Pyrus Marus (apple)Fruit Extract,
Q10 koenzim(Ubiquinon),
Retinol, Resorcinol,
Riboflavin, Rosa Canina,
Salycilic Acid (szalicilsav)
, Saccharum Offininarum, Sambucus NigraSaponaria officinalisShea Butter, Sodium Benzoate, Sodium Chloride(Nátrium-klorid), Sodium Cocoate, Sodiume Hidroxide, Sodium Laureth Sulfate, Szaponin
Talc (talkum) zsírkő, Tilia Cor
data, Titán-dioxid, Tejsav, Tocopherol,tocopheryl-palmitat,tocopheryl-acetat, Tricoslan, Trietanol-amin,
Vaseline-vazelin, Water,Aqua(víz),
Xylitol
, Xhantan Gum,
Ylang ylang,
Zea Mays-kukoricacsíraolaj
, Zink-oxide(cink-oxid) ,
ZincPhyrithione, Zinc stearat(cink-sztearát)Kozmetikusképzés, Kozmetikus továbbképzés, Kozmetikus tanfolyam, Kozmetikus iskola, Kozmetikus mesterképzés, Kozmetikusképző, OKJ-s kozmetikusképzés, Kozmetikus akadémia, Kozmetikus képzés Budapesten, Kozmetikus képzés Székesfehérváron, Kozmetikus képzés Győrben , Kozmetikus képzés Kecskeméten, Szempillahosszabbító tanfolyam, 3D szempillahosszabbító tanfolyam, Mikrodermabráziós tanfolyam ,
Sminktanfolyam, Cukorpaszta tanfolyam, Mezoterápia tanfolyam, Sminktetoválás tanfolyam ,
Fodrász továbbképzés, Fodrásztanfolyam, Fodrász iskola, Fodrászképzés, Fodrász mesterképzés, Fodrász képző, OKJ-s Fodrász képzés, Fodrász akadémia, Fodrász képzés Budapesten, Fodrász képzés Székesfehérváron, Fodrász képzés Győrben, Fodrász képzés Kecskeméten, Hajhosszabbítás tanfolyam, Hajhosszabbító tanfolyam, Hajvágó szeminárium,
Melírtechnikák tanfolyam, Kontyszeminárium, Konty tanfolyam, Kozmetikus kellék, kozmetikuskellék budapesten, Fodrászkellék budapesten, Kozmetikus szalonberendezés, Fodrász szalonberendezés, Kozmetikus áruház fodrászáruház, Kozmetikus anyagok, Fodrász anyagok, Kozmetikus szakáruház, Fodrász szakáruház, Fodrászbútor, Kozmetikusbútor, Kozmetikus forgalmazó, Fodrászforgalmazó, Kozmetikus nagykereskedés, Fodrász nagykereskedés


 

Weboldal a szépségszakmának. Kozmetikus, kozmetika, fodrász, fodrászat műköröm, manikűr, pedikűr, szolárium, sminkes, szakmai weboldal. gyártó, forgalmazó, krém, szakáruház, fodrászkellék- vidéken, üzletvitel, marketing, fórum, ingyenes kozmetikus apróhirdetés. fodrász Webáruház, internetes anyagrendelés, Szalon berendezés, szalon bútor, gépfertőtlenítő eszközfertőtlenítő kézfertőtlenítő és bőrfertőtlenítő, higiéniai eszköz. szolárium