Szépségszakma.hu

A szakemberek weboldala

Kozmetikai szótár, alapfogalmak

     

Segítség a midennapi munkában -kozmetikai alapfogalmak  A kozmetika világában használt kifejezések, szakszavak rövid ismertetővel...


 

AHA: Alpha Hydroxy Acid

Az Alfa-hidroxi-sav rövidítése. A kozmetikában gyümölcssav néven ismert. Az AHA sav önmagában ártalmatlan, nincs szövetkárosító hatása, bár a bőrfelületen erős bőrpírt, égő érzetet és lemezes hámlást okoz. Ránctalanító, bőrfiatalító és aknés bőr kezelését szolgáló termékek állíthatók elő magas AHA tartalommal és meghatározott pH-értékkel. A kozmetikában leggyakrabban tejsav, glikolsav, almasav, és citromsav néven találkozhatunk velük. Manapság megjelent az AHA kezelések új generációja, amikor nem szükséges a bőrre külön közömbösítő anyagot juttatni.
 

AHA- savas peeling (kémiai peeling):
AHA savakat tartalmaznak, hatása mélyebb, mint az enzimes peeling. A felszíni hámoldás után behatol a sejtek közötti réseken át egészen a szaruréteg aljáig, ahol serkenti a sejtosztódást, ezáltal regenerál. A hámréteg elhalt hámsejtjeit összetartó visszos anyagot oldják, ezáltal a szarulemezek könnyen leválnak és a hámlás folyamata felgyorsul. Meg nől a bőr vízmegtartó képessége és fokozódik a vérkeringés. A kissebb ráncok eltüntetésére, hegek, szeplők eltávolítására jó megoldást nyújt. Minél alacsonyabb a peeling pH-értéke, s minél magasabb a hatóanyagtartalom, annál erősebb a hámlasztó hatás. A koncentrációtól függően eltávolíthatjuk legfelső szarusejteket, vagy más bőrrétegeket is eltávolítunk-e.


After shave készítmények - Borotválkozás utáni készítmények

A leggyakrabban használt férfikozmetikumok. Borotválkozás után, az irritált bőr megnyugtatására, hűsítésére, a szőrtüsző- és bőrgyulladások megelőzésére szolgálnak, friss üde érzést keltenek. Különböző formában, legtöbbször arcvízként kerülnek forgalomba.


Agar-agar   
Vörös és barna algákból nyert kivonat, természetes zselésítő anyag - növényi zselatin. Többek között fogpasztákban és kozmetikumokban alkalmazzák. Sok vizet képes megkötni, ezért  a bőr hidratálásában van szerepe.


Akne

A fokozott faggyútermeléssel összefüggő kozmetikai rendellenesség. Az akne serdülőkorúaknál a leggyakoribb, mindkét nemben, és minden életkorban előfordulhat, kialakulásának hajlama öröklődhet. Az akne általában tinédzser korban kezdődik, de utána is sok évig fennállhat még. Ha a bőr faggyúmirigyei  túltermelnek és a faggyú minősége is megváltozik, a sok és sűrű faggyú eltömiti a kivezetőnyílásokat. Ez a tüsző kidudorodását okozza (komedó, vagy mitesszer), ha tüsző teteje beszennyeződik, vagy oxidálódik a faggyú, akkor fekete lesz a komedó. Ha az eltömődött kivezetőnyílás miatt felhalmozódott faggyú a tüsző falát megrepeszti, a faggyú, az elhalt hámsejtek és a bőr felületén található baktériumok bejutnak a bőr szöveteibe és pusztulákat (pattanás), gyulladásos területeket hoznak létre.  

 Az akne rendszerint az arcon és a vállakon jelenik meg, de ritka estekben átterjedhet a törzsre, a karokra és a lábakra is. Az akne nem fertőző.  Megkülönböztetünk kozmetikus által kezelhető és nem kezelhető aknékat . Az akne kezelése külső (antiszeborreás, antikeratolitikus), valamint belső, gyógyszeres módon történhet.


Acne Rosacea (Rosacea Papulopustulos)

A rozácea súlyosabb stádiuma. A faggyúmirigyek környékén megjelennek az apró gennyhólyagok, vörös foltok, ciszták.


Allergének   
Az allergének olyan anyagok, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki, ilyenek lehetnek pl. por, virágporok (pollenek), élelmiszerek, gyógyszerek (Aszpirin, jód). A kozmetikumok (egyes felmérések szerint) 30%-ban tartalmaznak allergéneket: leggyakrabban a tartósítószerek és az illatanyagok allergizálnak. Az emberi szervezet bármire allergiás lehet, tehát hipoallergén készítmény nem létezik.


Albinizmus Lásd: Hipopigmentáció


Antioxidáns
Oxidációs folyamatokat (pl. avasodást) késleltető és gátló vegyületek. A több száz antioxidáns közül a kozmetikában a következők jelentősebbek: a tokoferolok (E vitamin), a butil-hidroxi-anizol (BHA) és butil-hidroxi-toluol (BHT). Antioxidáns vitaminok a retinol, béta-karotin, C- és E-vitamin. A nyomelemek közül a szelén, a cink, és a mangán rendelkezik antioxidáns tulajdonságokkal. Az antioxidánsok hatékonysága nem tart korlátlan ideig. Ezért az oxidációra hajlamos kozmetikumok gyártásakor a nyersanyagokat gondosan kell kiválasztani, és óvni kell a fény, a levegő és a hő hatásától.
  

Arctorna
Kozmetikai nevén: arcizom-lifting. Egyesek a "a ráncok elleni harc legtermészetesebb formájá" -nak tartják. Az arctorna segítségével sebészeti eljárás nélkül, a saját arcizom edzésével válhat újra széppé az arc. A modern kor különleges fiatalító technikái mellett (mint arcplasztika, mozaiklézer, hámlasztások stb.) nagy igény mutatkozik a természetes (és veszélytelen) elárások alkalmazására is, ezért is egyre népszerűbb az arctorna. Az arcizmok edzése történhet hagyományos módon (arctorna) és szépészeti beavatkozásként (arcizom-lifting), amely során az arc különböző izomcsoportjait erősítik, feszessé és rugalmassá téve a bőrt.
  

Aromaterápia

Az illóolaj tartalmú növények, a belőlük kinyert kivonatok és az illóolajok használatán alapuló gyógyeljárások összessége. Ide tartozik a kellemes közérzet fenntartása, az egészségügyi és esztétikai problémák otthoni, illóolajokkal történő külsőleges kezelése (pl. inhaláció, gyógyfürdő, masszázs, kozmetikai kezelések), de a szakszerű diagnózis segítségével megismert betegségek illóolajokkal, ill. aromaterápiás készítményekkel  belsőleg történő kezelése. Az aromaterápia két módon is segíthet a szépségápolásban: először is a krémek, arcápolók és tonikok a bennük található illóolajok és hatóanyagaik révén táplálják, és pl. akne esetén gyógyíthatják is a bőrt, másrészt nyugtató és stresszoldó hatást gyakorolnak.


Avasodást gátló anyagok

A zsírok és olajok hosszabb tárolás után levegő, nedvesség, fény és mikroorganizmusok hatására avasodásra hajlamosak. A folyamat oxidációval megy végre, az anyagok veszítenek minőségökből. A zsírok bőrizgatóvá válhatnak.  Állaguk folyékonyabb lesz,  színük és szaguk megváltozik a keletkező ketonok miatt.


Baktericid
Baktériumölő hatású, ez olyan eljárás alkalmazása során érhető el, amelynek hatására a baktériumok elpusztulnak, a baktériumspórák azonban nem.

 
Bakteriosztatikus
A baktériumok fejlődését és szaporodását is gátló szer, vagy eljárás. A bakteriosztatikus, antibakteriális vagy antimikrobiális hatás olyan fertőtlenítő eljárás, melynek hatására a baktériumok vegetatív formái nem pusztulnak el, csak fejlődésük, szaporodásuk gátolt; de csak a hatás megszűnésekor képesek a baktériumok újra szaporodni.

 
Baktérium szaporodását gátló Lásd.: Bakteriosztatikus
 

Baktériumölő Lásd.:Baktericid


Biológiai hatású peeling Lásd Enzimes peeling


CTFA
Cosmetic, Toiletry, and Fragrance Association. A kozmetikai termékek és tisztálkodási szerek gyártóit és kereskedőit tömörítő szövetség az USA-ban. A kozmetikai ipar legfontosabb kereskedelmi szövetsége, tagjai érdekeit védi és képviseli nemzeti és nemzetközi szinten is.


Direkt elektrokozmetikai eljárások
Az olyan kozmetikai eljárások, melyek folyamán az elektromos áramot más áram formává alakítjuk vagy közvetlenül használjuk. A csoportosításuk a használt frekvencia alapján történik: kisfrekvenciás kezelés (iontoforézis, ingeráramkezelés, elektrostimuláció) középfrekvenciás kezelés ( interferenciaáramot szolgáltató gépek, szelektív ingerárammal történő kezelések, mágneses térben történő kezelések) nagyfrekvenciás gépek ( vio, ultrahang, diatermiás epiláció. Ezeken kívül a galvánárammal történő kezelés is direkt elektrokozmetikai eljárás.


Dezinkrusztáció
A szól pörktelenítést jelent. A kezelést galván árammal végezzük. A kezelés során felpuhíul a bőr, ezáltal a komedók könnyebb tisztíthatóak. Legjobban alkalmazható a seborrheas, aknés bőrökön. Negatív póluson végezzük ( katódon), hatóanyagot nem viszünk be. A művelethez enyhén lúgos kémhatású anyagot alkalmazunk, általában Nátrium-hidrogén-karbonát
oldatot. A kezelés után a bőr pH-értékét vissza kell állítani.


Emulgeátor
Felületaktív anyag, mely az emulzió stabilitását adja. Lehet vízben oldhatatlan vagy vízben oldható. Az oldhatatlan emulgeátorok természetes emulgeátorok. Ezek olyan kolloid porok, melyek csak kiegészítő emulgeátorként használhatóak. (Aerosil, Cink-oxid, Titán-dioxid). Az olható emulgeátorok molekulája hidrofil és lipofil részeket tartalmaz, így "hidakat" képez a két fázis között. ( Nátrium-sztearát, Nátrium-lauril-szulfát, Betain, TWEEN, Polietilénglikol, Tegin, Teginacid, SPAN stb.)


Emulzió
Két egymással nem elegyedő folyadékok által alkotott diszperz rendszer. Poláris és apoláris természetű folyadékokból áll, melyek között jellemző a határfelületi feszültség, ezért nem stabilak. A stabilitás függ a belső surlódás mértékétől, a határfelületi feszültség nagyságától, a két fázis sűrűségének különbségétől. Az emulgeátorok összetartják az emulziót. A vizes és olajos fázisú emulziók víz az olajban, olaj a vízben típusúak lehetnek.


Enzimes peeling (biológiai hatású peeling)

Enzimeket tartalmazó bőrradírok, melyek növényi eredetű fehérjebontó (proteáz) enzimeket tartalmaznak. Ezek biokatalizátorként működnek, elindítják és gyorsítják az anyagcsere folyamatokat. Mechanikai beavatkozás nélkül csupán az elhalt szarusejtek szedi le az ép szövetről, keratin oldó hatású. Az érzékeny, szeborreás bőrű vendégeken is használható módszer. Fehérjebontó enzimek: papain (papaja), bromelin (ananász), fican (füge). A peelingezés után ügyeljünk arra, hogy tonizáljuk a bőrt, ezzel leállítsuk a további fehérjebontást.


Csíraszám csökkentő (szanációs hatás)

Csökken a kórokozók száma, egy részük elpusztul vagy távozik. Pl.: szellőztetés, szappanos kézmosás, lemosás.


Epidermisz Lásd: Hámréteg


Eritéma (Rosacea Erithematosa)
A rozacea kezdeti szakasza. Az arc középső részén jelenik meg, foltokbban piros,  érzékeny bőr. Nehezen tűri a hőingadozást.


Értágulat (Rosacea Teleangiectatica)
A rosácea első stádiuma, ahol az  erithémás foltok összefolynak, a bőr elvékonyodik, az erek állandósulnak.


Fungicid Lásd: Gombaölő hatás


Felpuhítás
Segíti a bőr könnyebb tisztítását, a comedók és aknék hatékony eltávolítását. A bőr puhítása történhet gőzöléssel,
borogatással, dezinkrusztációval.


Felszíni vízhiány
A szaruréteg nem megfelelő hidratáltsága, melyet a faggyú minőségi és mennyiségi változása okoz.A korpás szeborreás bőrtípusokon mindig fellelhető probléma.


Gombaölő hatás (fungicid)
A különböző gombák és gombaelemek elpusztulnak. A kozmetikában a krémek penészedésgátlásánál van szerepe.

 
Hám, hámréteg

Latin neve: epidermisz. A bőr három rétege közül (hám, irha, bőralja) a legfelső.  A hámréteg átlag 0,2 mm vastag állandóan szaporodó és folyamatosan elszarusodó sejtekből áll, ereket és idegeket nem tartalmaz, öt alaprétegből áll: alapréteg, tüskésréteg, szemcsésréteg, fénylőréteg, szaruréteg.


Hiperpigmentáció

A bőr túlzott elszíneződése, amelyet a melanin elszaporodása okoz különböző hatásokra (hormonális, napfény, szolárium, öregedés). Olyan elváltozások jelennek meg a a bőrön, mint például a szeplő, lentigo, seborrheás keratozis vagy a barna foltok.


Hipopigmentáció

A bőr kórosan csökkent festéktartalma, mely érintheti a test nagyobb felületét vagy  kisebb foltokat. A csökkent melanin termelés sokszor a bőr korábbi sérülésének eredményeképpen jön létre. Lehet akár öröklött tulajdonság is. Hipopigmentációk pl.: vitiligo, leukoderma, albinizmus.


Illatosító anyagok

Folyékony vagy szilárd, gyanta- vagy vajszerű, zsírokban és olajokban jól oldódó, szublimáló, könnyen illó anyagok.Összetételük bonyolult: terpének, szeszkviterpének, aldehidek, ketonok, észterek és számos más vegyület alkotja. Hő-, fénylevegő-érzékeny anyagok, ezért tárolására fugyelni kell. A kozmetikumokban használt illatosító anyagok lehetnek növényi vagy állati eredetűek, vagy mesterségesen előállított anyagok. A növényekből vízgőzdesztillációval, oldószeres  kivonással hidegen, sajtolással vagy enzimek segítségével vonhatóak ki. A mesterségesen előállított illatanyagok kémiai természetüket tekintve igen sokfélék lehetnek. Elegyíthetőek egymással, ezért a kozmetikumok illatosítására általában illatkompozíciókat használnak.


INCI
Az INCI jelentése: International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, azaz: A kozmetikai összetevők nemzetközi megnevezése. Az INCI-n  koncentrációjuk csökkenő sorrendjében tüntetik fel azt összetevőket. Az 1%-ban, vagy annál kisebb mennyiségben jelenlévő összetevőket tetszőleges sorrendben lehet feltüntetni.


Indirekt elektrokozmetikai eljárások

Olyan elektrokozmezikai eljárások, melyek az elektromos áramot más energiává alakítják át. Többfélék lehetnek: mechanikai (frimátor, vákuum, BMS), termoterápia (gőzölő, hideg-meleg vasaló), hidroterápia (gőz, szauna), krioterápia, fototerápia, fonoterápia.


Kémiai peeling Lásd: AHA-savas peeling


Kőolajszármazékok, ásványi olajok
Ezen a néven találkozhatunk velük: paraffin, petrolatum, vazelin, mineral oil, ceresin, microcristalline wax, polysobutane, polydecence


Koleszterin krémek
A zsíros vagy a félzsíros krémek egyik fajtája. A koleszterin bár bőrizgató hatású, jó vízmegkötő és emulgeáló anyag. Több mesterséges krémalapanyag alapja pl.: Eucerin, vazelin.


Kold krém

Zsírtartalmától függően a zsíros vagy a félzsíros krémekhez soroljuk. Hűsítő hatású krém, mely masszírozásra vagy hatóanyagos nappali krémként használható.


Lanolin krém

A zsíros vagy a félzsíros krémek egyik fajtája. Fő anyaga a lanolin, mely  200-250%-os vízmegkötő képességgel rendelkezik.
Érzékeny bőrre nem ajánlot, mert az amúgy is bőrizgató lanolin kellemetlen szagát bőrizgató illatosító anyagokkal nyomják el. Éjszakai krémek, hidratáló krémek, regeneráló krémek alapkréme.


Leticitinkrémek
A zsíros vagy a félzsíros krémek egyik fajtája. A lecitin jó bőrtápláló, hidratáló, emulgeáló anyag. Könnyen penészesedik, rossz szagú, ezért származékai elterjedtebbek. pl.:Hostaphat.


Lemosó krém
Zsíros vagy a félzsíros krémekhez soroljuk. Az érzékeny, vízhiányos, zsírhiányos  bőrön levő szennyeződések eltávolítására alkalmazzák, emellett puhító, rugalmasító hatású. Lehet vízmentes vagy víztartalmú, illetve divatosak a savanyú lemosókrémek is.

  
Liposzóma
Kolloidális méretű részecskék, nagyságuk 0,025 mmt-ől 2,5 mm-ig terjed).  A kis méretű liposzóma-gömböket kettős membránréteg veszi körül, ugyanúgy, ahogy a szervezetben is a sejteket biológiai membrán határolja. A kozmetikában használatos krémek esetén a bőrbe jutva egy  idő után elkezd  a liposzóma szétesni, a belé csomagolt hatóanyagot juttatja célba. A liposzómákba hidrofil és hidrofób tulajdonságú anyagok egyaránt bezárhatók, csupán a hatóanyaghoz kell igazítani a bezárás technológiáját.

A liposzómák előnye abban áll, hogy képesek a bőr mélyebb rétegeibe is behatolni, és hatóanyagtartalmukat a megfelelő helyen ürítik ki. Ez főképp az olyan hatóanyagok esetében előnyös, amelyek szabad formában nem tudnának a bőr mélyebb rétegébe jutni. A liposzómák a hatóanyag-adagolásának szerepét is betöltik, mivel rendezett szerkezetük fokozatosan bomlik fel, és a beléjük zárt anyag lassan szabadul fel. A liposzómákba zárt hatóanyagok ráadásul állás közben is jobban védve vannak a lebomlástól.


Lipogélek:
Az ásványi eredetű és a szintetikus nyákanyag egy része olajok hatására megduzzad. Pl.: az aerosil növényi
és ásványi olajokkal vagy szilikon olajjal stabil, átlátszó géleket adnak. Ezek a lipogélek.


Masszázs krém
Arcmasszázshoz az az ideális, ha bőrtípusnak megfelelő krémmel masszírozunk. Testmasszázshoz alkalmazzuk a masszázskrémeket.Jól csúszó, testhőmérsékletre olvadó, magas zsírtartamú krémek, melyeknél a hatóanyagtartalom nem követelmény. Vannak speciális masszázskrémek, melyek tartalmaznak vérbőségfokozó vagy nyugtató anyagokat. (sportmasszázshoz, fogyasztómasszázshoz stb.)


Mechanikai peeling
Krémekbe vagy gélekbe kevert finomabb vagy durvább szemcséjű növényi magőrlemények (sárgabarackmag, mandula) vagy tengeri só tengeri homok, cukor szemcsék dörzsölő hatását használjuk a bőr megújítására. Ez a peeling módszer érzékeny és aknés, gyulladt bőrt irritálhatja, ezért alkalmazása ilyenkor nem ajánlott!


Mélyrétegi vízhiány
Ha a bőr mélyebb rétegében, az irhában vízhiány alakul ki, akkor mélyrétegi vízhiányos a bőr. Kialakulása azöregedéssel együtt jár, de okozhatják különböző belső szervi betegségek: mellékvese mineralokortikoid hiánya, a hasnyálmirigy inzulinhiánya, de okozhatja láz vagy hasmenés is. Nem megfelelő kozmetikumok használata, túlzott napozás, helytelen életmód is segíti kialakulását.


Peeling
Az elhalt szaruréteg eltávolítása, mely elősegíti a bőrlégzést, javítja a sejtek oxigén felvételét,csökkenti a gyulladásos folyamatokat. Ezenkívül javul a bőr felszívóképessége, a bőr puhább, bársonyosabb lesz, segíti a bazális réteget a sejtképzésben, bőrmegújító és hámképző hatású. Megkülönböztetünk kézi és gépi peeling-módszereket. A kozmetikus által használt peelingek típusai: mechanikai, enzimes AHA-savas és gyógynövényes mélyhámlasztás. A gépi kezelések típusai:  Frimátor, mikrodermabrázió, hidroabrázió.


pH-érték

A pondus Hydrogenii rövidítése, a vegyészek számára hidrogénion-koncentrációról ad felvilágosítást. A vizes oldatok savasságának, illetve lúgosságának mértéke a tényleges hidrogénion-koncentráció, amely adott hőmérsékleten, az oldott anyagoktól és koncentrációjuktól is függő, az oldatra jellemző állandó. A pH-érték megadja, hogy Egy anyag savas, ha pH-értéke 7 alatti, lúgos, ha pH-értéke 7 feletti, illetve közömbös, ha pH = 7, ilyen a tiszta víz. A bőr  pH-értékére savas: 5,4-5,9. Ha a bőr pH-értéke megváltozik, például lúgos szappannal történő mosakodás következtében, ez csökkenti a bőr ellenálló képességét, így a kórokozók könnyebben megtámadhatják.


Rozácea
Keringési rendellenesség, mely az arc állandósult gyulladását jelenti. Szeborreás tünetekkel együüt előfordulhat, a hámréteg elvékonyodik, a hajszálerek kitágulnak és már nem tudnak visszahúzódni. Szakaszosan alakul ki,legenyhébb fajtája a bőrpír (erythema). A következő az állandósult értágulat szakasza, amelyben már jól láthatóan erek találhatóak az arcon. A következő súlyosabb állapotban a faggyúmirigyek környékén gennyhólyagok találhatóak. Ezután a bőr vastagodásnak indul és kialakulhat a rozacea legsúlyosabb tünete a Rhynophyma, melyre jellemző a rezes orr jellemzi, mert az orr. A rozacea kialakulásának pontos oka ma sem ismert. Feltehetőleg genetikai hajlam, szteroid tartalmú krémek, hormonális problémák is okozhatják, de kiválthatja akár a dohányzás, vagy nagyon fűszeres ételek fogyasztása. Bővebben a rozáceáról:   A rozacea

Rhynophyma
A rozácea nagyon súlyos stádiuma a rezes orr. Az orr kötőszövete és a faggyúmirigyek túlburjánzása. A rosacea összes tünete az orron összpontosul, karfiolszerűvé és sötétvörössé válik.

Rosacea Erithematosa

Lásd: Eritéma

Rosacea Papulopustulos
Lásd: Acne Rosácea

Rosacea Teleangiectatica
Lásd: Eritéma


Sűrítőanyagok

A sűrítő- vagy duzzasztó anyagok, többnyire nagymolekulájú szerves vegyületek, amelyek folyadékot (általában vizet) szívnak fel és attól megduzzadnak, majd végül homogén, sűrűn folyó kolloid oldatokká alakulnak. Szerepet játszanak számos műszaki, gyógyászati vagy kozmetikai készítmény előállításában. Megkülönböztetünk szerves (természetes, félszintetikus, szintetikus) és szervetlen sűrítő készítményeket.


Szanációs hatás Lásd.: Csíraszám csökkentő


Sztearát krémek (száraz krémek)
Olaj a vízben típusú emulziók, melyeknek igen magas a víztartalmuk. A száraz krém nevet a bőrben való maradéktalan felszívódása miatt kapta. Fő összetevője a sztearinsav, de tartalmazhat más zsírsavakat is. Konzerválása fontos, mert a vizes fázis hajlamos a penészedésre. A szabvány szerint a száraz krémek összes zsíranyagtartalmának 15%-nak kell lenni. A száraz krémeknek több fajtája is van: tejkrém, nappali krém, fedőkrém és borotvakrém.


Szilikonok
A szilikonok polimer vegyületek, amelyekben a szilíciumatom közvetlenül kapcsolódik valamely szerves csoport szénatomjához. A szilikonokra jellemző az erős víztaszító képesség, hidrofobitás, a fizikai állandóik függetlensége a hőmérséklet-ingadozásoktól, az egészségre ártalmatlanok, a bőrt nem irritálják. A szilikonolajok tiszta, színtelen, semleges, szagtalan, víztaszító folyadékok. Zsíralkoholokkal, zsírsavakkal, gyapjúzsírral, glicerinmonosztearáttal elegyíthetők. A szilikonolajokat nehezebb emulgálni mint a triglicerideket. A lineárisan polimerizált szilikonolajok INCI neve: Dimethicone.
Az illékony szilikonolajok alacsony viszkozitásúak és nagyon magas értékű a bőrön való szétterülési képességük. Jól oldódnak alkoholban, ásványi és növényi olajokban, zsíralkoholokban. Az illékony szilikonolajok INCI neve: Cyclomethicone.

Nincs még egy olyan sokat tárgyalt kozmetikai adalékanyag, mint a szilikon. Sokan azt gondolják, leggyakrabban a plasztikai sebészetben alkalmazzák mell- és ajakfeltöltéshez, pedig megtalálható nagyon sok krémben, alapozóban és hajápoló készítményben is.


Tonizálás
A tonizálás során  enyhén savas kémhatású anyagokkal visszaállítjuk a bőr pH-értékét. Így a peelingezés után leállítjjuk az enzimatikus folyamatokat. Tonizáláshoz a hámképző savakat vagy savasan hidrolizáló sókat használunk.


Turgor:
A bőr fennálló feszes rugalmassága, amely a sejtek és rostok hidratációjának nyomás következtében egymásra gyakorolt hatása. Az öregedésfolyamán a bőr turgora csökken. Vizsgálatkor ujjheggyel összecsippentjük a vendég bőrét az arc különböző területein, majd elengedjük. Ideális esetben a redő azonnal visszaugrik eredeti helyzetébe, kóros esetben a redő lassan simul el, ez a mélyrétegű vízhiány egyik jele.


Vírusinaktiváló hatás (virucid)
A vírusok elvesztik fertőző képességüket, néhány ellenálló vírus kivételével. Jó vírusinaktiváló anyagok: Aldehidek, oxidálószerek és az etilén-glikol.


Zsíros és félzsíros krémek
Magas zsírtartalmú készítmények, összes zsírtartalmuk el kell hogy érje a 30%-ot A félzsíros krémeknek a 20% zsíranyag tartalmúak.  Többnyire éjszakai krémek és legtöbbször zsírhiányos bőrök ápolására készülnek. A zsíros és félzsíros krémeknek csoportosítása: sport krémek,lemosó krémek, baba krémek, masszázs krémek, kold krémek, szilikon krémek, lanolin krémek, koleszterin krémek,lecitin krémek.







AHA: Alpha Hidroxy Acid, Aha-savas peeling, After-shave készítmények, Agar-agar, Akne, Akne Rosacea, Allergének, Antioxidáns, Arctorna, Aromaterápia, Avasodást gátló anyagokBaktericid, Bakteriosztatikus, Baktérium szaporodás gátló, Baktérium ölő, Biológiai peeling, CTFA, Dezinkrusztáció, Emulgeátor, Emulzió, Enzimes peeling, Csíraszám csökkentő, Fungicid, Felpuhítás, Felszíni vízhiány, Gombaölő, Hám,hámréteg, Hiperpigmentáció, Hipopigmentáció, Illatosító anyagok, INCI, Kémiai peeling, Kőolajszármazékok,ásványi olajok, Koleszterin krém, Kold krém, Lanolinkrém, Lecitinkrém, Lemosó krém, Liposzóma, LipogélKőolajszármazékok ásványi olajokMasszázs krém, Mechanikai peeling, Mélyrétegi vízhiányPeeling, Ph-érték, Rozacea, Sűrítőanyagok, Szanációs hatás, Sztearát krémek, Szilikonok, Tonizálás, Turgor,  Vírusinaktiváló hatás, Zsíros és félzsíros krémek