Szépségszakma.hu

A szakemberek weboldala

Melanoma nap 2010 - Ingyenes anyajegyszűrés!

A Magyar Dermatológiai Társulat rendezésében idén is sor kerül a MELANÓMA NAP-ra, amikor is az ország több pontján, így Budapesten, az egyetemi központokban, a nagyvárosok állami bőrgyógyászati szakrendelésein és sok magánrendelőben is ingyenes, a bőrdaganatokkal ...
és a megelőzésben fontos szerepet játszó korszerű fényvédelemmel kapcsolatos tanácsadást tartanak a bőrgyógyász szakemberek és megvizsgálják a jelentkezőket.
2010 május 3.
A vizsgáltra előzetes bejelentkezés szükséges: 06 40 900 600

Bővebben...

A rosszindulatú bőrdaganatok, köztük a festéksejtekből kiinduló melanoma malignum gyakorisága fokozatosan, évente 3 %-kal növekszik és az elmúlt 20 év során több mint duplájára emelkedett. Napjainkban élete során átlagosan minden hetvenedik emberben alakul ki melanoma.

A rosszindulatú bőrdaganat későn felismerve gyakran a beteg halálát okozza.  Hazánkban az utóbbi években közel kétezer új melanomás beteget diagnosztizálunk és sajnos közel fél ezren halnak meg a melanoma miatt évente. A festékes bőrdaganat a fiatalok közül is szedi áldozatait: a 20-30 éves korú nők között a rákhalálozási listán az első, a 30-35 évesek körében pedig a második helyet foglalja el.

A bőrdaganatok, így a melanoma is, az egyik legegyszerűbben felfedezhető, kiszűrhető és megelőzhető, korai felismerés esetén pedig jól gyógyítható daganat. A megelőzés legfontosabb eszközei a szigorú fényvédelem, a bőr rendszeres önvizsgálata és a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés, melyet ma már korszerű, számítógéppel összekötött diagnosztikus rendszerek segítenek. Ez nagyon fontos, mert korai stádiumban teljes gyógyulás lehetséges: minél hamarabb fedezik fel a daganatot, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. A fényvédelemre már csecsemőkortól kezdve igen nagy gondot kell fordítani, mert a kisgyermekkorban elszenvedett napégést és nagymennyiségű ultraibolya fényt a melanoma egyik legfontosabb kockázati tényezőjeként tartják számon.

Forrás: Velvet.hu