Szépségszakma.hu

A szakemberek weboldala

 

HIFU kezelésSzenzációs kezelés, amellyel olyan mélységekben kezelhetjük a bőrt, amire eddig csak a plasztikai sebészek voltak képesek.

Minden kozmetikus álma, hogy olyan kezelésekkel kényeztesse vendégeit, amelyekkel gyorsan ható, látványos és tartós eredményeket lehet elérni. Léteztek eddig is ilyenek, de amit a HIFU technológia által lehet elérni, az a maga nevében tényleg páratlannak mondható, de mint minden ígéretes eljárásnál, úgy a HIFU-nál is érdemes körültekintőnek lennünk.

Sok szakmai írás található már erről az eljárásról, ezért mi igyekszünk a témáról minél átfogóbb képet adni, mintegy összegezve az eddig fellelhető lényeges ismeretket. Köszönjük a cikk elkészülésében nyújtott segítségét a hifubérlés.hu oldal szakembereinek!
 

Mint sok más, a szépészetben használt eljárást és technológiát, így a HIFU-t is az orvos tudomány fejlesztette ki. Eredetileg kisebb méretű rákos daganatok megsemmisítésére használták/ használják, majd ezt fejlesztették tovább, hogy aztán később a különböző újítások révén alkalmazható legyen a szépségiparban is. Páratlan alkalmazhatósága és hatásmechanizmusa miatt abszolút korszakalkotónak tekinthető napjainkban is, ezért luxus eljárásnak számít a non- invazív szépészeti eljárások terén.

A HIFU a High-Intensity Focused Ultrasound kifejezés rövidítése, magyarul Nagy- Intenzitású Fókuszált Ultrahang. Az orvosi praxisban használt HIFU berendezések sokkal nagyobb energiával dolgoznak a rákos sejtek megsemmisítése érdekében, mint a szépészetben használt berendezések. Néhány éve tovább

fejlesztették a technológiát, és a mikrofókuszált ultrahang új dimenziót nyitott a szépségiparban, az arcfiatalítás terén. A technológia megkapta a legszigorúbb hatóság az FDA (Amerikai Élelmiszer Engedélyeztetési Hivatal) minősítését, mely szerint az eljárás hatékonysága orvosilag igazolt, és szakértő kezekben megfelelően biztonságos.

A HIFU készülék működésének lényegeHIFU kezelés

A kezelőfejek által kibocsájtott és kis területre fókuszált ultrahang által hőhatás éri a bőr egyes rétegeit, amely által különböző bőrfiatalító mechanizmusok indulnak el a mélyebb szövetekben.

A hőhatás által létrejött pontszerű sérülések (termo-sérülési zónák, termo-koagulációs pontok) meggyógyulásával az arc és a nyak területén lévő bőrfelület kollagén és elasztin termelődése aktivizálódik. Ennek eredményeként a bőr visszanyeri alsóbb szintekről származó kitöltöttségét, mély alátámasztását. De a legfantasztikusabb újdonság, amire a HIFU képes, hogy az egyetlen non- invazív eljárás, amely elhat a bőralja alatt található SMAS rétegbe (4,5 mm).

 


Mi az a SMAS réteg, miért fontos annak a kezelése?
Superficialis musculo-aponeuroticus systema, vagyis a bőr alatt elhelyezkedő kötőszövetes réteg határozza meg az arc kontúrját, feszességét. Az arcfeszesítő plasztikai műtéteknél sok esetben ezt a réteget is megfeszítik. A HIFU kezelés során pontszerű termo-sérülések keletkeznek a SMAS rétegen, amelyek által az összehúzódik, így a bőr feszesebbé válik. Ennek köszönhetően tudunk már egy kezelés után is látványos eredményt elérni. 
Kezelési mélységek és hatásuk: 
 • 1,5 mm: Felszíni kezelések, akne problémák megszüntetése, heges bőr, tág pórusok kezelésére
 • 3.0 mm: Arcfeszesítés, kollagén-, elasztin szintézis beindítására
 • 4,5 mm: Arcfeszesítés SMAS réteg kezelése által
 • 8, 13 mm: Léteznek a mélyebb zsírszövetekre ható testkezelő fejek is

Kezelés folyamata, hatásmechanizmusa

 • Mikro-fokuszált Ultrahang besugárzása a bőrszövetbe
 • Vibráció a szövetben, hő generálódás frikció (súrlódás) hatására
 • Termo-sérülési zónák létrejötte
 • Kollagén rostok szétesése, rövidülése (denaturáció) és a bőr SMAS rétegének összehúzódása
 • Kollagén- és elasztin rostok újratermelődése

 
A SMAS réteg regenerálásán kívül tehát a HIFU-kezelés másik fő célja, hogy a szervezetet a kollagén termelésre és a sérülések kijavítására késztessük, így mindenféle külső, idegen anyag nélkül a bőr önmagát tölti fel és feszesíti ki.
 
Hogyan zajlik le mindez a bőrben?
A kollagén rostok szétesése és rövidülése (denaturáció) 65°C fokon kezdődik el, aminek a hatására a szervezet beindítja a kollagén-termelést a sérülések kijavítására, így mindenféle külső, idegen anyag nélkül a bőr önmagát tölti fel újra és feszesíti ki. A kollagén rejuvenáció a kezelés után nagyjából 3-6 hónapig tart. Egy tanulmány szerint az új hialuronsav lerakódás a kezelést követő 10 hét múlva tapasztalható.
 
Más kezelésekhez képest miben más a HIFU?
 • A HIFU a legmélyebben ható non- invazív eljárás, amellyel közvetlenül kezelhetjük a bőr SMAS rétegét is.
 •  A HIFU pontosan fokuszált kezelési pontokon hat, magas hatásfokkal, a mélyebb rétegekben is, vagyis minden más eljárásnál célzottabb kezelést biztosít. Az optikai fény a felszínen hat és a fotonok elnyelődése miatt túlságosan szétszóródik a bőrben. Így a mélyrétegű fokuszált hatás elmarad azoknál a technológiáknál, amelyek ezt alkalmazzák (pl.: IPL).
 • Az IPL-es és lézeres készülékek nem igazán alkalmazhatóak természetesen barna vagy napbarnított bőrön, ami kizárja a páciensek egy széles rétegét és növeli a kezelés közbeni kockázatokat (pl.: felszíni égési sérülés). A HIFU alkalmazásakor nem keletkeznek felszíni sérülések és a kezelés után viszonylag rövid ideig kell védeni a bőrfelszínt a napsugárzástól.
 • A HIFU-nál a feszesítő hatás, már a kezelés után azonnal jelentkezik, emellett a bőr fiatalodása (kollagén újratermelődése) és a vízmegkötő-képesség fokozódása több hónapon át megy végbe. A bőr alatti zsírszövetre, izomrétegre és a kollagén-termelésre egyaránt hat.
 •  Az IPL és RF készülékek nem tudják elérni a bőrben a kollagén denaturációhoz szükséges 65-70°C-ot, mig a HIFU-val optimálisan magas hőmérsékleten történik a kezelés.


HIFU kezelés összehasonlítása, egyéb beavatkozásokkal

HIFU kezelés összehasonlítása

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyakran feltett kérdések

Könnyen elsajátítható a HIFU kezelés?

Megfelelő, alapos oktatással és gyakorlással igen, de a kezeléssel kárt is okozhat a bőrön a nem hozzáértő kéz, ezért komolyan kell venni a felkészülést. Mivel a kezelés során vannak elkerülendő „tiltott” területek, illetve nem mindenhol lehet mindhárom mélységben kezelni, ezért ne használjon addig HIFU gépet, amíg nem vesz részt egy részletes ismereteket átadó és tényleges gyakorlati oktatást tartalmazó tanfolyamon! Maga a kezelés türelmet igényel mind a kozmetikus, mind a páciens részéről.

Fájdalmas a kezelés?
Ha nem érez kellemetlen érzést a páciens akkor a kezelés nem éri el a kívánt hatást, vagy teljesen hasztalan lesz. A fentebb leírt folyamatokból adódik, hogy a kívánt eredmény eléréséhez erőteljes hőhatásnak kell érnie a bőr egyes rétegeit. Ha fájdalommentesnek hirdetik a kezelést, vagy magát a HIFU gépet, akkor bizony az nem megfelelő teljesítményű.
Esetleg enyhe fájdalomcsillapító bevétele is javasolt lehet a kezelés előtt, de a bőr túlzott érzéstelenítésével vigyáznunk kell. Kezelés közben is állítanunk kell a teljesítményen, a kezelt terület érzékenysége és a fájdalomküszöbnek megfelelően.

Mennyi "lövéssel" jár egy kezelés?
Attól függően, hogy a nyak területét is kezeljük, vagy csak az arcot, 600-1200 lövés szükséges a három mélységben összesen. Itt fontos tisztázni, hogy mit értünk lövés alatt. Az egyes kezelőfejekben lévő ultrahang fej mozog, miközben egyenlő távolságonként végzi a pontszerű lövéseket. Magát a fejet fixen kell tartanunk, miközben a gép elvégzi egy vonalban a lövéseket, a beállítás alapján. Egy lövés alatt tehát az egy vonalban leadott lövéssorozatot értjük ami akár 25 "égési-pont" is lehet soronként a kisebb mélységnél. Tehát 600 lövés az 600 x 17-25 db "égési-pont".

Miért olyan nagy a szórás a HIFU kezelések árában?
Egyrészt ma már könnyen beszerezhetőek olyan készülékek, amelyek silány minőségben készültek, nem kezelnek három mélységben, alacsony teljesítményűek, nyilván ezek kevesebbért is megvásárolhatók. Másrészt (és ez az elterjedtebb) lehet a páciens kárára trükközni a lövések számával. A kutatási eredmények bizonyítják, hogy a hatékonyságot jelentősen befolyásolja a teljesítmény és a lövésszám. Vannak akik a 600 lövés alatt az égetési-pontokat értik, ami valójában csak 20 lövésnek felel meg. A lövéseknek jelentős az önköltsége, mivel a fejeket bizonyos lövésszám után cserélni kell, hogy a kezelések mindig pontosan és biztonságosan elvégezhetők legyenek. Vannak olyan forgalmazók, akik ezeket a limiteket lenullázzák és átállítják a fejben lévő számlálót. Ezáltal csökken a költség, de veszélyeztetik a kezelés sikerességét és a páciens épségét is, mivel a sok használat után a lövések pontossága és alakja is változhat.

Honnan tudhatom, hogy a HIFU készülék megfelelő?
 • Legyen megfelelő a teljesítménye.
 • A kezelőfejek automatikusan adják le a lövést egy sorban és ne kelljen minden pont után mozdítani a fejet.
 • Arckezelésnél 3 mélységben legyen képes kezelni (1,5, 3 és 4,5 mm). Minden kezelés előtt lövéstesztet kell végezni, amivel láthatóvá válik a kezelőfej lövésképe.
 • Beépített elektromos biztonsági zárral rendelkezzen, aminek köszönhetően a készülék automatikusan lezár, ha bármi probléma lépne fel.
 • Vannak a piacon olyan gépek, amelyek valós idejű ultrahang képet jelenítenek meg, de ezeket orvosi ismeretek nélkül nem fogja tudni a kozmetikus értelmezni, (sőt orvosok közül is csak az ultrahangra képzettek) ezért felesleges többlet-költséget jelentenek. Vannak "imitált" ultrahang képet megjelenítő készülékek, ezek gyakorlatilag csak dizájnelemnek tekinthetőek, gyakorlati haszna nincs.


Mekkora költséggel jár a kezelés a kozmetikusnak?
Attól függően, hogy milyen minőségű gépet veszünk, az ár 1 milliótól a sokmilliós árkategóriáig terjed és a későbbiekben a cserélendő fejek költségével is kalkulálni kell. A drágább gépek már testkezelésre is alkalmasak, de ezeknél figyelembe kell venni, hogy a zsírbontáshoz jóval nagyobb teljesítményre van szükség. Több olyan készülék is kapható, amely tartalmaz ugyan testkezelő fejet (13 mm), de a teljesítménye nem éri el a kívánt mértéket. Külföldön már megjelentek a legújabb, második generációs modellek, amelyek már egyszerre 11 vonalban képesek összesen 275 pontban lőni, de ezek ára és a fenntartási költségük igen magas. Jó alternatívát jelenthet viszont a kölcsönzés, amellyel befektetés nélkül tudjuk szolgáltatás-palettánkat bővíteni hatékony luxuskezeléssel.


második generációs HIFU

Milyen áron lehet a szolgáltatást végezni?
Sajnos a kuponos oldalak minőségromboló hatása a HIFU szolgáltatást sem kímélte. Elképesztően alacsony árakon kínálnak kezelést, amiről tudható, hogy egyszerűen nem lehet ennyiből kihozni, csak ha egy-, vagy több tényezőben "csalnak" a szépségszalonban. Nem érdemes beállni a HIFU-val sem az értelmetlen árversenybe, hiszen olyan szolgáltatást kínálunk, amelynek eredményessége kutatásokkal alátámasztott és tényleges bőrfiatalító eljárásnak bizonyult. A legtöbb vendégnk évente egy kezelés is elegendő, aminek a költsége így kisebb, mintha többször költene kevésbé hatékony kezelésre. Ráadásul a pontosan végzett munka igen fárasztó a szakember számára. Az ár kalkulálásánál figyelembe kell vennünk a gép vételárát, vagy bérleti díját, amely szintén magas költség.

Lehet-e más kezelésekkel kombinálni a HIFUT?
Igen, már a kezelés előtt néhány héttel és utána is alkalmazhatók hatóanyagos kezelések (pl. mezoterápia), hogy a bőr jobb minőségben épüljön fel a kezelés után. A várakozási idő leteltével pedig kozmetikai és orvosi kezeléseket is lehet végezni, ha szükséges. Mivel a HIFU felgyorsítja pl. a fillerek, vagy a botox lebomlását, érdemes minden ilyet a HIFU kezelés után elvégezni. Ezen kívül, mivel a bőr nedvességmegkötő képessége javul, egészítsük ki erre építve különböző hidratáló eljárásokkal, természetesen a gyógyulási idő után.
 

Hifubérlés.hu