Szépségszakma.hu

A szakemberek weboldala

szolárium öregítNo ezért ne napozz sokat! Döbbenetes fotó! A kozmetikusok már régóta mondogatják, hogy nem érdemes túlzásba vinni a napozást és a szoláriumozást. A legtöbben tisztában is vannak vele, hogy ezek öregítik a bőrt, de ez a tudat sokakat mégsem tart vissza a  mértéktelen sütkérezéstől.


Ez a sokatmondó fotó tavaly jelent meg, de nyár közeledtével újra aktuálissá vált!

A napfény ártalmas hatása ugyan viszonylag  lassan jelentkezik, így csak tippelni tudunk, hogy mennyivel lennénk fiatalosabbak, ha kevesebbet napoztunk volna. De most itt az egyértelmű bizonyíték, mert egy megdöbbentő cikk jelent meg a New England Journal of Medicine szakmai oldalon.

A 66 éves Bill McElligott (Chicago, USA) kamionsofőr döbbenetes fényképe illusztrálja, mi történik annak a bőrével, aki 28 éven át intenzíven ki van téve a napsugárzás káros hatásainak, ugyanis Bill 28 éven át kamionozott, és arcnapozás ártalmasának bal oldalát folyamatosan érte a nap a jármű ablakán át, sőt mivel nem volt légkondícionáló, sokszor még az ablakot is lehúzta. A folyamatos napsütés a férfi arcának bal felét látványosan megöregítette, hiszen láthatóan 20 - 30 évvel idősebbnek tűnik (a férfi elmondása szerint kb. 15 évvel ezelőtt kezdte észlelni  különbséget a két arcfele között).

A Northwestern Egyetem orvosai, dr. Jennifer R.S. Gordon és dr. Joaquin C. Brieva elmondták, a férfi ráncai arra utalnak, hogy a bőr felső rétege, az epidermisz sérült, ahol ezáltal csökkent a kollagéntermelés (a bőr rugalmasságáért felelős anyag, ). A bőre így teljesen elvesztette rugalmasságát.

Az orvosok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a tünetek alapján a férfit valószínűleg "csupán" az UVA-sugarak érték, amelyek a bőr öregedéséért okolhatók, nem pedig az úgynevezett UVB-sugarak, amelyek a bőrrák kialakulásának a kockázatát növelik.

A férfi arcának sérülése miatt az NSW egészségügyi tanács fontolóra vette hogy új szabályozást vezet be, miszerint a hivatásos sofőrök járműveinek ablakai színezettek legynek, hogy így csökkentsék a napfény káros hatásait.

"Mindennap látok a klinikán súlyos napkárosodást bemutató képeket, de sosem láttam ilyen élesen elhatárolódott károsodást. Általában szimmetrikusan látszik az ártalom" - fűzte hozzá dr. Gordon. Az orvosok a férfinak a károsodást mérséklő kezelés mellett egy átfogó bőrrákvizsgálatot is előírtak az esetleges rejtett tünetek felkutatása miatt.

Az NSW képviselője elmondta, ha egész nap úton vagyunk, akkor széles spektrumú fényvédőt kell használni, amely véd az UVA és UVB sugaraktól is. Két óránként újra kell kenni a bőrt, és ajánlott hosszú ujjú felsőt viselni a károsodások elkerülése végett.


De azért megjegyezném, hogy a látottak nem adnak okot arra, hogy bujkáljunk a nap elől, vagy 50 faktoros fényvédő nélkül ki se merjünk lépni az utcára. Hiszen a D vitamin termelődéshez sok fényre van szükség (a magyar lakosság nagy része erős D vitamin hiánnyal küzd!).

Másrészt az arcának másik felét Bill McElligott sem burkolta csadorba, élte az életét (mint látjuk fényvédelem nélkül). Tehát a fenti fotó azt is bizonyítja, hogy ha "nem égetjük szét magunkat", akkor nem kell félnünk az idő előtti bőröregedéstől!


Forrás:
http://kertierika.hu/szakmai-anyagok/49-mit-mivel-kezeljuenk/147-na-ezert-nem-kell-sokat-napozni.html
http://www.dailytelegraph.com.au/news/indepth/the-damage-the-sun-can-do-truckie-bill-mcelligotts-face-has-two-ages/story-e6frewsr-1226385258268