Szépségszakma.hu

A szakemberek weboldala

A műköröm eltávolítása

 

Számos cikket olvashattatok a műkörmök készítéséről, a különféle technikák elsajátításáról, problémák kezelésén át a tökéletes formázásig. Díszítések és „lépésről lépésre” gyakorlatok.

Külön kérdésköröket térképeztünk fel és válaszoltunk meg az előkészítés témájában, máskor elkalauzoltunk benneteket az anyagfelhordás és összeállítás misztikus világába.

Többször kerestünk válaszokat arra, hogyan készíthetünk szép, szebb, extrém és extrémebb, bonyolultabb és egyszerűbb körmöket. De mit tegyünk, ha a műkörmöket el szeretnénk távolítani?

 


 

 

Segítség! Hogyan távolítsuk el a műkörmöket?

 

Periodizáció, pihentetés, szünet
Először is, szeretném eloszlatni azt a tévhitet, miszerint a műkörmök viselését időnként szüneteltetni kell, hogy a körmök „pihenni” tudjanak. A körömlemez egy elszarusodott, élettelen szövet, mely sem pihenni, sem táplálkozni, sem lélegezni nem tud! Az elszarusodás folyamán a sejtekből távozik a sejtközi folyadék, az így élettelenné vált sejtek szorosan egymáshoz préselődve kiszáradnak, ezen összetapadt sejtek sokasága alkotja a körömlemezt.

Amennyiben megbízható, professzionális anyagokat használsz, nincs szükség a körömbevonat lecserélésére sem. A feltöltések előtti alapos és megfelelő előkészítéssel, valamint jó minőségű anyagok használatával a műkörmök töltése akár évtizedeken át folytatható anélkül, hogy szünetet kellene tartani. Az anyag nem fog elöregedni, hiszen majdnem minden töltésnél friss bevonat kerül a körmökre.

 

Zselé VS Porcelán
Ahhoz, hogy megértsük a különféle anyagoknak az eltávolítási módját, tudnunk kell a szerkezeti, kémiai különbségeket a két vegyület között.

Az UV zselék összetevőinek alapja az úgynevezett „oligomer” kötésű vegyületek, míg a por/folyadék rendszerek „monomer” részecskék egyvelege. Mindjárt láthatjuk, hogy ez nem számottevő különbség. Oligomernek tulajdonképpen több monomer összekapcsolódásából keletkező rövid láncokat nevezzük. Egy-egy ilyen lánc 50-5000 önálló monomer kapcsolódásából tevődik össze – az, hogy konkrétan mennyi részecske alkotja, az oligomer típusától függ. Amikor végbemegy ez a folyamat, és sok összekapcsolódott monomer kémiai kötéssel egybefüggő láncokká alakul, egy ragacsos, zselé állagú anyagot képeznek. Ezek a láncok a kikeményedés alatt reakcióba lépnek egymással, hosszabb, stabilabb, összetettebb kötéseket alkotva – úgynevezett polymereket képeznek – a végeredmény egy kemény, szilárd, további kémiai reakciókra nehezebben rábírható anyag: a kész műköröm. Mind a zselé, mind a porcelán technikával készült műkörmök tulajdonképpen polymer vegyületek.

 

 

Ebből a leegyszerűsített magyarázatból is láthatjuk, hogy az UV zselék tulajdonképpen a por/folyadék (akril) család „leszármazottjai”. Az akril elnevezés olyan szintetikus módon előállított vegyületeket takar, amik különböző monomer, oligomer és polymer kötésekből tevődnek össze.

 

 

 

 

A kikeményedés során, a kész műköröm bevonat anyagában lelhető fel az első szerkezeti különbség. Míg a porcelán körmök szerkezete a saját köröméhez hasonlóan porózus, mikroszkópikus, apró nyílásokon keresztül az akril magába szívja a vizet is, az olajat is, melynek fontos funkciója van. Ha olyan körömápoló olajat használsz, aminek molekulamérete nem nagyobb a szóban forgó pórusoknál, akkor polírozóval könnyen bejuttathatod a műköröm, vagy a saját köröm egészébe az olajat, minek hatására rugalmasítható, belülről ápolható a teljes szerkezet.

 

 

A műkörmök eltávolításának lehetőségei

 

 

 

• Lenövesztés

 

• Leáztatás

• Lereszelés

 

 

A lenövesztés:
Alkalmazható mind zselés, mind porcelán körmök esetében. A műkörömbevonat körülbelül 3-6 hónap alatt nő le a természetes körömről, annak függvényében, milyen gyorsan nő, illetve milyen hosszú a saját köröm.

 

 

 

 

Kivitelezése: A vendég körmeit időszakosan (2-4 hetente) a kívánt hosszúságra rövidíteni, majd össze kell reszelni egy finom, 240-es erősségű kézi reszelővel a szokásos szolgáltatás (polírozás vagy lakkozás) előtt. Utóápolás: Rendszeres manikűr, illetve bármilyen SPA manikűr kezelés javasolt.

 

 

 

 

A leáztatás:
Akril (porcelán) körmöknél alkalmazható. Ezt az anyagot az úgynevezett „Tipoldó” vagy „Műkörömleoldó folyadék” hivatott eltávolítani.
Kivitelezése: A műkörmök lehető legrövidebbre vágása után a felületét elvékonyítjuk annyira, mintha töltéshez készülnénk. Ezután beáztathatóak a leoldó folyadékba. Az áztató meglangyosítása gyorsíthatja a leoldási folyamatot, de fokozottan figyeljünk a melegítés közben, mert a túl forró leoldó kigyulladhat, illetve megégetheti a vendég ujjait. Áztatás közben a fellazult anyagot egy fém spatulával kaparjuk le, majd folytassuk a leoldást. Ezt a kaparás-leoldás folyamatot addig ismételd, míg az összes anyag el nem távozott a természetes körömről. Utóápolás: A maradék anyagot egy finom kézi reszelővel távolítsd el a körmökről, majd folytasd a szolgáltatást alapos manikűrrel, esetleg SPA termékek alkalmazásával.

 

A lereszelés:
Alkalmazható mind zselés, mind porcelán körmök esetében, bár a porcelán anyag nehezebb reszelhetőségét figyelembe véve a keletkezett por mennyiségét és a ráfordított munkát tekintve akril körmök esetében nem javasolt.
Kivitelezése: A munkát kezdheted csiszológéppel is. Rövidítsd, majd reszeld le a műkörmök felületét körülbelül annyira, mintha töltéshez készülnél. Ezután erősebbtől haladva az egyre finomabb kézi reszelők felé finoman távolítsd el a maradék anyagot is a körmökről. A munkafolyamat végén már csak buffereket használj, így jobban ellenőrizheted, mennyi anyag maradt még, és elkerülheted a természetes köröm sérülését. Utóápolás: Folytasd a szolgáltatást alapos manikűrrel, esetleg SPA termékek alkalmazásával.

 Anyag- és eszköz-lista, melyre szükséged lesz

 • Műköröm leoldó folyadék

 

• Különböző erősségű kézi reszelők

• Bufferek

• Körömápoló olaj

• Polírozók

 

 Rudnay Krisztina
Köröm Enciklopédia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Körmös

Weboldal a szépségszakmának. Kozmetikus, fodrász, műköröm, manikűr, pedikűr, szolárium, sminkes, szakmai weboldal. gyártó, forgalmazó, krém, szakáruház, kellékes, üzletvitel, marketing, fórum, ingyenes apróhirdetés. Webáruház, internetes anyagrendelés, Szalon berendezés, szalon bútor,gépfertőtlenítő eszközfertőtlenítő kézfertőtlenítő és bőrfertőtlenítő, higiéniai eszköz. szolárium, ,.

Műköröm alapanyag, manikűr alapanyag, pedikűr alapanyag, műköröm ragasztó, manikűrös reszelő, pedikűrös kellék, műköröm, manikűr bútor, pedikűr bútor, pedikűrös csikó, körömlakk, körömreszelő, tip, pocelán körömépítés, zselés köröm, műkörmös munkaruha, manikűrös munkaruha, pedikűrös munkaruha, ingyenes apróhirdetés. Körmös állás, körmös használt bútor,