Szépségszakma.hu

A szakemberek weboldala


Kéz- és lábápolók szótára

A kézápoláshoz, műkörömépítéshez, lábápoláshoz használt alapanyagok szótára.

Folyamatos feltöltés alatt....


Aerosil:
Lásd:kovasav


Aceton (Dimetil-keton)
Jellegzetes szagú, színtelen,  gyúlékony és robbanásveszélyes folyadék. Jó oldószere zsíroknak, olajoknak, gyantáknak és balzsamoknak, emellett oldja a műanyagot, festéket, lakkot is. Allergizáló és gyorsan párolgó, illékony anyag. A tiszta acetont műköröm felragasztása előtti zsírtalanításra használják. Erősen szárító hatása miatt a körömlakk leoldókhoz bőrtápláló olajjal keverik, a bőrkiszáradás megelőzésére.


Benzophenone-1
Mesterséges eredetű kémiai fényvédőszer. Körömlakkokban megakadályozza a lakk színének elváltozását, UV sugár elnyelő képességével.


Bizmut-oxiklorid
Pigmentanyag, mely gyöngyházfény vagy fedőfehér színt ad a körömlakknak. Vízoldhatatlan nehézfémsó, híg savakban oldható poranyag. Ha híg savakban oldjuk erősen savas kémhatású lesz, ilyenkor jó fertőtlenítőhalványító szer. Hintőporokban, sminkszerekben, hajlakkokba, körömlakkokban is alkalmazzák. 


Butil-acetát ( Butyl Acetate)
Elsősorban körömlakkokban használják oldószerként, mivel oldja a különböző cellulózésztereket, a kaucsukot és műgyantákat. Megtalálható körömlakkokban, körömlakklemosókban.


Cink
Segít a haj, bőr, körmök egészségének megőrzésében. Cink hiánykor a körmön  fehér foltok jelenhetnek meg és a haj elvékonyodik, hullik. Fontos a sejteink zavartalan anyagcsere folyamataihoz.
Forrásai: búzacsíra, zabpehely, tökmag, mandula, datolya, csalán, tojás, sörélesztő.


Citromsav

Hámképző szerves sav. A körömlakkokban a festékanyagok színének megörzéséhez használják stabilizátorként.


Csillámpala
A kristályos palák közé tatozó kőzetből nyert természetes pigment. A benne található csillámok mennyisége meghaladja az 50%-ot ezért a körömlakkoknak csillámos árnyalatot ad.


Dibutil-phthalate:
Körömlakkok tartósságának növeléséhez használják, mivel  rugalmasító hatású. Megítélése ez Európai Unióban vitatott, sok kutató azonban biztonságosnak tartja. Ennek ellenére sok amerikai gyártó nem használja.


Dimetikon (Dimethicone)

Szintetikusan előállított sűrűbb állagú szilikon olaj. A körömlakkok száradásának gyorsításához használják.


Dimetil-keton
Lásd.: aceton


Edge
A Siletto körömforma továbbfejlesztett változata. Oldalai párhuzamosak, oldallapjai egyenesek. A párhuzamos oldalak a köröm széle felé éles szögben megtörnek és egyenes oldalú háromszöget formáznak. Szemből nézve ék alakot formáz.


Etil-alkohol (Etanol, borszesz, szesz, alkohol)

Egyértékű alkohol, színtelen, jellegzetes szagú, tűzveszélyes folyadék, vízzel elegyedik. Ez az oldószer tartja oldott állapotban a körömlakk összetevőit. Bódító hatása közismert, töményen fogyasztva mérgezést okoz a központi idegrendszer lebénítja. 70%-os oldatban eszközfertőtlenítésre is használják.


Etil-acetát (ecet-észter, etil-észter)
Szerves észtervegyület, ecetsavból és etanolból vízelvonással állítják elő. Jó oldószer,  gyümölcsösös illatú, nagyon gyorsan párolgó anyag. Megtalálható  körömlakk-lemosókban és illatszerekben, de találkozhatunk vele festékekben, ragasztókban.


Grit szám
A körömreszeők erősségét jelölő szám. Megmutatja,hogy 1cm2-en mennyi szórt szemcse található. A szemcsék számán múlik a reszelő durvasága vagy finomsága. A 80/80-as reszelővel a műköröm eltávolítását végezzük! 100/100-as reszelőt a porcelán műköröm gyors lereszelésére kiváló. A zselés műköröm lereszelésére 100/180-ast használjunk. 180/180-as reszelők már finom reszelők, melyeket befejezésekor használunk. A 200 feletti reszelők csak polírozásra jók.


Isopropil-alkohol:
Színtelen, jellegzetes szagú, gyúlékony és robbanékony folyadék. Jól oldódik alkoholban és éterben, vízzel minden arányban elegyedik. Másodrendű alkohol, oxidáxiójából keton keletkezik. Kiváló oldószer, mely megakadályozza a nitrocellulóz esetleges robbanását szállítás és tárolás közben. Gyakran használják fertőtlenítő gélekben is. Folyamatos érintkezése a bőrrel akár ekcémát is okozhat.


Kámfor
Körömlakkok rugalmasságát növeli. Egyes források szerint szem-, orr- és torokirritációt vált ki, emellett károsítja a központi idegrendszert, és szédüléssel, zavartsággal, émelygéssel és izomrángással jár.


Koffein (Caffeine)
A koffeinkeserű ízű, kristályos vegyület. A kávé , tea alkaloidja, de kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza. Anyagcserefokozó, stimuláló, serkentő hatású, ezért fokozza a hajhagymák vérkeringését.   Vízhajtó és vérkeringés-fokozó hatása révén a jó salaktalanító. A bőrt is stimulálja, javítja a sejtek oxigén ellátását. A körömipar kéz és lábápoló krémekben, pakolásokban használja.


Kovasav (Aerosil)
Fehér, laza púderalapanyag, mely vízben nem oldódó, vízzel savas szuszpenziót képez. Sokféle kozmetikumban használják. Körömlakkokban sűrűsítő hatása miatt szerepel. Megakadályozza a pigmentek leülepedését és mattítja a lakk fényét.


Körömreszelő
A manikűr, pedikűr és műkörömkészítés elengedhetetlen eszköze. Többféle anyagból készülhet: Lehet fémreszelő, mely jól fertőtleníthető. Lehet üvegből készült, mely nagyon kíméletes vagy kerámia reszelő. Vannak papír reszelők és polírozók szarvasbőrből.A körömreszelők felülete szórt, erőssége az 1 cm2-re szórt szemcsék (Grit szám) számától függ. Magasabb szemcse számnál finomabb a reszelő. Minnél kevesebb a szemcse, annál erősebb, durvább a reszelő. 


Nitrocellulóz
Filmképző anyag körömlakkokban. Kemény, fényes felületet ad a lakknak, de önmagában törékeny. Pamutból vagy faforgácsból nyerik, kénsavas közegben salétromsavval való reakció során.


Paraffinolaj (Parafinum liquidum
)
A paraffin gyártásánál melléktermékül kapott sűrü folyadék.
(-) Ásványi olaj, emiatt sokan a nem ajánlott krém-összetevők közé sorolják, szerintük nem szívódik föl, megmarad a bőrfelszínen, eltömíti a pórusokat és akadályozza a bőr lélegzést. Többen viszont  a kozmetikai tisztaságú ásványi olaj a valaha talált legbiztonságosabb, legkevésbé irritáló hidratáló anyagnak tartják. A kéz és láb bőrének ápolására is alkalmas. A paraffinos kézápolás főleg télen elterjedt szolgáltatás. A száraz, repedezett bőrt rugalmassá, hidratálttá teszi. Jó hõtároló, pórustágító, vérkeringésfokozó.


Pipe
A pipe természetes hatású, teljesen lekerekített cső alakú körömforma.  A köröm vége íves, kerek.


Stiletto:
Hegyes, hosszú, egy pontban végződő körömforma. Oldalai egyenesek, a köröm képzeletbeli középvonala és az oldalvonalak egy pontban találkoznak.


Sztearalkonium-bentonit

Kozmetikumok sűrítőanyag. Körömlakkokban megakadályozza a festékanyagok leülését, illetve szabályozza a lakk folyékonyságát.


Tejsav (Lactic Acid)

Színtelen, savanykás szagú folyadék, mely az emberi szervezetben is megtalálható. Vízben és alkoholban oldódó AHA-sav. Hámoldó, összehúzó, fertőtlenítő, nedvességmegkötő hatású. Főként tonikokban,bőrradírokban, de puhító lábkrémekben is használják. Sói a laktátok.


Toluol
Aromás szénhidrogén vegyület, vízben nem oldódik, szerves oldószerekkel korlátlanul elegyedik. Festékek, lakkok oldószereként alkalmazzák.  Körömlakkokban szabályozza a lakk párolgásának mértékét és felületének puhaságát. Vitatott összetevő, sokan azt állítják, hogy idegrendszeri- és májkárosodást okozhat, mások szerint ezek az állítások megalapozatlanok. Sok gyártó már nem használja.


Titán-dioxid

Fémoxidok csoportjáb tartozó fehér por, mely vízben, savakban, lúgokban, szerves oldószerekben nem oldódik. Kitűnő tapadó és fedőképessége, kiváló hő és fényálló. A körömlakkokban a lakk fedőképességének növeléséért felelős. Gyakran fehér pigmentként is használatos.


Tosylamid/Formaldehid (TSF Resin):
Körömlakkokban található másodlagos  filmrétegképző anyag. A nitrocellulózzal együtt dolgozik, segít csökkenti a nitrocellulóz törékenységet, emellett növeli a tapadást és tartósabbá teszi a lakkot. Maradék formaldehid tartalma szigorúan ellenőrzött, gombaölő hatású.


Aerosil, Aceton, Benzophenone-1, Bizmut-oxiklorid, Butil-acetát, CinkCitromsav, Csillámpala, Dibutil-phthalate, Dimetikon, Dimetil-keton, Etil-alkohol, Etil-acetát, Isopropil-alkohol, Kámfor, Koffein Kovasav, Nitrocellulóz, Paraffinolaj, Sztearalkonium-bentonit, Tejsav, Toluol, Titán-dioxid, Tosylamid/Formaldehid