Szépségszakma.hu

A szakemberek weboldala

A hajhullásról

hajhullás kopaszságA hajhullásnak, kopaszságnak különböző okai és formái lehetnek. Az Alopecia a haj, illetve testszőrzet kihullása, vagy hiánya. Az „alopecia” szó a görög eredetű alopex-ből származik, jelentése: a róka, aki rendszeresen levedli a szőrét. Az alopecia kifejezés az embernél általában súlyos hajhullásra utal.
Alopecia Areata (foltos kopaszodás) - Feltehetően egyfajta autoimmun betegség, amelynek következményeként az érintett személynek foltokban hull a haja, sőt helyenként megkopaszodik. Pontos kiváltó oka ma még ismeretlen, de lehetnek pszichológiai okok, helyi fertőzések, hormonális problémák, foggyulladás, mandulagyulladás, stb.  A gyógyulás egyénenként változó, a spontán gyógyulás 30-40%-os. Akut, rövid idő alatt előrehaladottá váló esetekben először gyulladásos gócokat kell keresni a szervezetben. Ez a típusú hajhullás nem  fertőző, vagy  táplálkozási eredetű bőrbetegség.


Alopecia Areata Totalis  - Amikor az összes haj kihullik. kezdődhet foltos hajhullással, fertőzés kapcsán, vagy ha cytostatikus kezelésre kerül sor.


Alopecia Areata Universalis - Ebben az esetben sajnos nem csak a hajas fejbőrről, hanem a test többi részéről is kihullik a szőrzet (szempilla, szemöldök, szakáll, hónalj,-szemérem szőrzet). Oka eddig nem ismeretes, kezelése nem megoldott. Ritkán nő ki újra a szőrzet és a haj.


Aalopecia barbae - a férfiak állszőrzetének és a bajuszuk elvesztésével járó betegség. Ilyenkor jellegzetesen kör alakú foltokban hull ki a szőrzet. Az arcszőrzet kihullásának okát egyelőre nem ismerik. Egyes kutatók feltételezik, hogy az immunrendszer kiváltotta betegségről lehet szó: az immunrendszer megtámadja a bőrben (az áll körül és az orr alatt) található szőrtüszőket, s leállítja a szőrképződést. A szőrtüszők és a szőrgyökér begyullad, a szőrszál a gyulladás megjelenését követő néhány napon belül kihullhat. Az alopecia barbae ritka betegség. Nem fertőző, nem befolyásolja az egészségi állapotot, de károsan hathat a lelki egészségre, mert gyakran elutasítóak az e betegségben szenvedőkkel szemben. Legkönnyebb elkerülni ezt a rendszeres  napi borotválkozással.


Alopecia androgenetica - Férfiaknál és nőknél is előforduló örökletes hajhullás. A hajhullás leggyakoribb típusa, a feltételezések szerint a szőrtüszők érzékenyen reagálnak a testben található férfi nemi hormonokra. A nőknél gyakori betegség az androgén alopécia. A változó korral a nöi nemi hormonok szintje az ösztrogén csökken a szervezetben. Ugyanakkor megemelkedik a nöi szervezetben is jelenlévő ffi nemi hormonok androgének szintje. A nők kopaszodása más mintázatot mutat mint a férfiaké. Az egész fejen észlelhető a hajvesztés, a fejtető részen pedig hosszanti ritkulás.


Alopecia Ophiasis - A haj tarkótáji kihullását jelenti, mely a fülig húzódik. Ebben az esetben gyakran zavarok lépnek fel a köröm növekedésében is.


Alopecia seborroica, seborrhoás hajhullás - A seborrhoás hajhullás rendszerint örökletes. A hajas fejbőrben található faggyúmirigyek túlzott faggyútermelését nevezzük seborrheának. A seborrhea enyhe formái miatt nem kell aggódni, az esztétikai probléma. Ha a hím jellegű hormonok túlsúlyba jutnak, a faggyúmirigyeket túlzott faggyútermelődésre serkentik és ez a folyamat vezet a seborrhoea kialakulásához.

A seborrhoea fokozott hajváltást, kellemetlen viszkető érzést és haj gyors zsírosodását okozza. A hajhullás általábana halántékon kétoldalt, illetve a fejtetőn kezdődik, a hajszál elvékonyodik, fénytelenné és tápanyag hiányossá válik.


Teleogen Effluvium (diffúz hajhullás) - Ilynkor a hajas fejbőr teljes felületén, egyenletesen tapasztalható hajvesztés, nem okoz kopasz foltokat. A kiváltó okok nagyon sokfélék lehetnek: hosszan tartó betegség; pajzsmirigy, vagy egyéb lappangó egészségügyi problémák; pszichés megterhelés; gyógyszerek mellékhatásai; stb. A diffúz hajhullás nem okoz maradandó kopaszságot. Az okok megszűnése/megszüntetése után a probléma megszűnik. A jelenség maga bármilyen életkorban előfordulhat, meglehetősen hirtelen jelentkezik, és nagyjából féléven belül beavatkozás nélkül is javulást mutat, bár néhány ember számára krónikussá is válhat.


Kemoterápiát kísérő hajhullás, teljes kopaszodás - Rosszindulatú daganatok kezelései (a kemoterápiás kezelések) gyakran okoznak mellékhatásokat. A rákellenes gyógyszerek többnyire a gyorsan osztódó sejtekre hatnak, gátolva növekedésüket, osztódásukat. Mivel a hajhagymában levő hámsejtek is a legintenzívebben szaporodó sejtekhez tartoznak, az ilyen fajta kezelések következtében a hajszálak elvékonyodnak és kihullanak. A hajvesztés nem mindenkinél azonos, függ a kezelés előtti hajmennyiségtől ill. a kezelés alatt kapott gyógyszer erősségétől. A kezelés befejezését követően a haj újranő, gyakran sűrűbb lesz a haj, mint kezelés előtt.


Traction Alopecia - Azok a hajviseletek is hajhullást okozhatnak, amelyek a hajszálak folyamatos, hosszantartó húzásával, vagy feszülésével járnak (pl. a lófarokba fogott haj, mesterséges hajhosszabbítás, vagy az afrofonat). Az állandó feszüléstől az elgyengült hajtüszőnél gyulladás - rosszabb esetben hegesedés - alakulhat ki. Ha időben lépünk, a hajhullás csak átmeneti és a hajszálak pár hónap múlva visszanőnek. A legrosszabb esetben viszont véglegesé válhat az adott területen a hajhiányos állapot, amit csak hajátültetéssel lehet korrigálni.

Stressz okozta hajhullás - Különböző dolgok válthatnak ki pszichés megterhelést, a hosszantartó pszichés nyomás legyengíti az immunrendszert, vagy szív és érrendszeri problémákat okozhat. Általában a stresszes periódust követő 2-3 hónap múlva tapasztalhatók a következmények: a haj életciklusa lerövidül, sok hajszál kerül hirtelen telogén (nyugalmi) szakaszba.


A hajhullást kiváltó okok lehetnek még
Vitaminhiány, vagy túladagolás
Hosszantartó lázas betegség
Fogyókúrás gyógyszerek
Rossz vérkeringés
Alacsony vérnyomás
Fogamzásgátlók
Pajzsmirigy-, veseproblémák
Fehérjehiányos táplálkozás
Nem megfelelő kozmetikai szerek/kezelések
 
Alopecia, súlyos hajhullás, alopecia areata, foltos kopaszodás, alopecia arerata totalis, Alopecia Areata Universalis, Aalopecia barbae, Alopecia androgenetica, Alopecia Ophiasis, Alopecia seborroica, seborrhoás hajhullás, Teleogen Effluvium, Kemoterápiát kísérő hajhullás, Traction Alopecia , Stressz okozta hajhullás, hajhullás okai

Kerti Erika Executive Business Coach személyes üzleti fejlesztő 

Kozmetikus alapanyag, kozmetikus kellék, Szépségszakma.hu szakmai oldal, kozmetikus áruház, bútor, Kozmetikus munkaruhák, masszőr munkaruha, sminkes munkaruha, székbeterítő, fejpánt, ingyenes apróhirdetés 3 D szempilla, szempilla építés, szempilla hosszabbítás
mezoterápia,Szépségszakma.hu szakmai oldal;
fodrászkellékes,;Alveola, Baalbek,  Biola, Holy Land Cosmetic,   Promedics,   Crystal Nails,Stella Zrtcímkék
3 D szempilla, szempilla építés, műszempilla, összehasonlítás ,

Weboldal a szépségszakmának. Kozmetikus, fodrász, műköröm, manikűr, pedikűr, szolárium, sminkes, szakmai weboldal. gyártó, forgalmazó, krém, szakáruház, kellékes, üzletvitel, marketing, fórum, ingyenes apróhirdetés. Webáruház, internetes anyagrendelés, Szalon berendezés, szalon bútor, gépfertőtlenítő eszközfertőtlenítő kézfertőtlenítő és bőrfertőtlenítő, higiéniai eszköz. szolárium, kozmetikus webáruház, kozmetikus kellékes

 Kozmetikusképzés, Kozmetikus továbbképzés, Kozmetikus tanfolyam, Kozmetikus iskola, Kozmetikus mesterképzés, Kozmetikusképző, OKJ-s kozmetikusképzés, Kozmetikus akadémia, Kozmetikus képzés Budapesten, Kozmetikus képzés Székesfehérváron, Kozmetikus képzés Győrben , Kozmetikus képzés Kecskeméten, Szempillahosszabbító tanfolyam, 3D szempillahosszabbító tanfolyam, Mikrodermabráziós tanfolyam ,Alpécia, hajhullás, foltos hajhullás, hajhulláss okai
gyanta, gyantapapír, gyantázógép, professzionális kozmetikum, selyem krém, aranykezelés, hatóanyag ampulla,  kontúr fásli, testkezelés, triplar regen, radiofrekvencia, ultrahang, iontoforézis, bőrradír, 3 D szempilla, szempilla hosszabbítás, építés, műszempilla, ipl bérlés, villanófény,

Sminktanfolyam, Cukorpaszta tanfolyam, Mezoterápia tanfolyam, Sminktetoválás tanfolyam ,
Fodrász továbbképzés, Fodrásztanfolyam, Fodrász iskola, Fodrászképzés, Fodrász mesterképzés, Fodrász képző, OKJ-s Fodrász képzés, Fodrász akadémia, Fodrász képzés Budapesten, Fodrász képzés Székesfehérváron, Fodrász képzés Győrben, Fodrász képzés Kecskeméten, Hajhosszabbítás tanfolyam, Hajhosszabbító tanfolyam, Hajvágó szeminárium,
Melírtechnikák tanfolyam, Kontyszeminárium, Konty tanfolyam, Kozmetikus kellék, kozmetikuskellék budapesten, Fodrászkellék budapesten, Kozmetikus szalonberendezés, Fodrász szalonberendezés, Kozmetikus áruház fodrászáruház, Kozmetikus anyagok, Fodrász anyagok, Kozmetikus szakáruház, Fodrász szakáruház, Fodrászbútor, Kozmetikusbútor, Kozmetikus forgalmazó, Fodrászforgalmazó, Kozmetikus nagykereskedés, Fodrász nagykereskedés