Szépségszakma.hu

A szakemberek weboldala

Hajhullás és a gyógyszerek

hajhullás gyógyszerekAusztrál kutatók szerint bizonyos gyógyszerek fokozák a hajhullást, a haj elvékonyodását, begöndörödését, de akár színárnyalatának megváltozását is okozhatják. Milyen gyógyszerek miatt hullhat a haj? Visszafordítható-e egyáltalán ez a folyamat? A Melbourne-i Egyetem szakembereinek kutatásai szerint a hajhullás fokozódása a leggyakoribb mellékhatás, amely a hajat érinti gyógyszerszedéskor. Ha valaki ilyen tüneteket észlel, nem kell abbahagynia a felírt gyógyszer szedését, de konzultáljon orvosával - javasolják a szakemberek- mert a folyamat szerencsére legtöbbször visszafordítható, vagy csak átmeneti jellegű.

A legtöbb esetben az elpusztítandó baktériumok, vírusok, vagy rákos sejtek mellett a szervezet egészséges, gyorsan növekedő sejtjeit (például a hajgyökér körülieket) is megtámadják - legtöbbször a gyógyszerek a haj növekedési fázisát zavarják meg, és ez vezet a haj hullásához, amely szerencsére a legtöbb esetben megszűnik, amint a kezelés befejeződik.

Az ausztrál kutatásból kiderült, hogy a hajat érintő változásokat legtöbbször az epilepszia, a pikkelysömör, a magas vérnyomás és az akné kezelésére felírt gyógyszerek okozzák, de ilyen kellemetlen mellékhatása lehet a fogamzásgátlóknak, antidepresszánsoknak, fájdalomcsillapítóknak és vérhígítóknak is. Más források ide sorolják a szívgyógyszerek, bizonyos szteroidok, koleszterincsökkentők, fogyókúrás gyógyszerek, antibiotikumok és citotoxikus készítményeket is.


A pikkelysömör kezelésére használt szerek, (elsősorban az acitretin és az etretinát) szintén a haj hullámosodását eredményezhetik, de hosszabb kezelésnél nem ritka, hogy megváltoztatják a haj színét is: előbbi sötétebbé, míg utóbbi világosabbá váló hajszínt eredményezhet.

Az akné kezelésére
Magyarországon is előszeretettel alkalmazott A-vitamin-tartalmú készítmények is hajhullást okozhatnak, ha nagy dózisban szedik, kis mennyiségben viszont az A-vitamin kifejezetten védi a hajhagymákat a károsodástól.

Az epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszereket kapcsolatba hozhatók a hajhullással, a haj begöndörödésével. 3-10 százalékban tapasztaltak hajhullást a valproinsavat, vagy nátrium-valproátot szedők között és gyakran fordult elő náluk az egyenes haj göndörödése is.

Azok az antidepresszánsok is okozhatnak hajhullást, amelyek  fluoxetin tartalmaznak, a bipoláris zavarokra felírt lítium pedig a haj elvékonyodását eredményezheti. Kiderült, hogy a triciklikus antidepresszánsok (pl. imipramin, amitriptilin) is hasonló hatással bírnak, de ez a fajta hajhullás visszafordítható - A Dermatologic Clinics szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint.

A lítiummal kapcsolatos hajhullásról már sok esetben beszámoltak. Egyes publikációk szerint nagy dózisban szedett lítiumtól a betegek 19%-ának hullott a haja, sőt fél éves szedés után már látható ritkulás volt tapasztalható. Valproát sav és karbamazepin szedése kapcsán is számos hajhullásos esetet írtak le, de a hajhullás gyakoriságát így is csak 2-6%-ra becsülik.
fodrász hajhullás
Fogamzásgátló tablettát szedő nőknél leginkább a tabletta elhagyása után tapasztaltak hajhullást. Ez amiatt lehetséges, mert a fogamzásgátló tabletták - főként a progeszteron-alapúak - anti-androgéneket is tartalmaznak, így csökkentik a tesztoszteron szintjét, ezáltal csökken a hajhullás kockázata is azoknál, akik erre egyébként hajlamosak. Ha azonban abbahagyják a tabletta szedését, megszűnik a védő hatás is - olvasható a tanulmányban.

A magas vérnyomás kezelésére használt béta-blokkolók és a vérrögképződés megelőzésére felírt vérhígítók a hajszálak elvékonyodását eredményezhetik azáltal, hogy a még fejletlen hajszálakat nyugalmi fázisban tartják.

A nálunk is oly népszerű ibuprofén tartalmú fájdalomcsillapítókat is kapcsolatba hozták a hajhullással. Erről a vélemények megoszlanak: egyes kutatások szerint száz emberből mindössze egyet érint a hajhullás, amerikai szakemberek kis mintaszámú vizsgálatukban viszont ennél jóval magasabb, 70 százalékos arányt mutattak ki. Szerencsére abban mindkét csoport egyetértett, hogy amint a betegek abbahagyják az ilyen típusú fájdalomcsillapító-gyulladásgátló gyógyszer szedését, a hajhullás fokozatosan megszűnik.

Egyes források a hajhullást okozó szerek közé sorolják még a a nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (a "modern" fájdalomcsillapítók többsége), a pajzsmirigyhormont gátló szereket, a savtermelés gátlókat is.

A fentiek ismeretében is nagyon fontos viszont, hogy semmilyen gyógyszer szedését senki ne hagyja abba a hajhullás miatt, hanem konzultáljon a kezelőorvosával, hogy közösen megtalálják a megfelelő gyógymódot!


Felhasznált forrás: origo.hu
MInden jog fenntartva. a weboldal tartalmának másolása engedély nélkül tilos!
Szépségszakma.huHajhullás, gyógyszeres kezelés mellékhatása, pikkelysömör kezelés, acitretin, etretinát, akné kezelés mellékhatása, nagy dózisú A-vitamin hatása, epilepszia kezelés, valporinsav, nátrium-valproát, antidepresszánsok mellékhatása, fluoxetin, lítium, triciklikus antidepresszánsok, imipranin, amitriptilin, lítium mellékhatása, valproát sav, karbamazepin, fogamzásgátló tabletta elhagyása, magas vérnyomás kezelés, vérhigító mellékhatása, ibuprofén
gyanta, gyantapapír, gyantázógép, professzionális kozmetikum, selyem krém, aranykezelés, hatóanyag ampulla,  kontúr fásli, testkezelés, triplar regen, radiofrekvencia, ultrahang, iontoforézis, bőrradír, 3 D szempilla, szempilla hosszabbítás, építés, műszempilla, ipl bérlés, villanófény,
Kozmetikus alapanyag, kozmetikus kellék, Szépségszakma.hu szakmai oldal, kozmetikus áruház, bútor, Kozmetikus munkaruhák, masszőr munkaruha, sminkes munkaruha, székbeterítő, fejpánt, ingyenes apróhirdetés 3 D szempilla, szempilla építés, szempilla hosszabbítás
mezoterápia,Szépségszakma.hu szakmai oldal;
fodrászkellékes,;Alveola, Baalbek,  Biola, Holy Land Cosmetic,   Promedics,   Crystal Nails,Stella Zrtcímkék
3 D szempilla, szempilla építés, műszempilla, összehasonlítás ,

Weboldal a szépségszakmának. Kozmetikus, fodrász, műköröm, manikűr, pedikűr, szolárium, sminkes, szakmai weboldal. gyártó, forgalmazó, krém, szakáruház, kellékes, üzletvitel, marketing, fórum, ingyenes apróhirdetés. Webáruház, internetes anyagrendelés, Szalon berendezés, szalon bútor, gépfertőtlenítő eszközfertőtlenítő kézfertőtlenítő és bőrfertőtlenítő, higiéniai eszköz. szolárium, kozmetikus webáruház, kozmetikus kellékes

 Kozmetikusképzés, Kozmetikus továbbképzés, Kozmetikus tanfolyam, Kozmetikus iskola, Kozmetikus mesterképzés, Kozmetikusképző, OKJ-s kozmetikusképzés, Kozmetikus akadémia, Kozmetikus képzés Budapesten, Kozmetikus képzés Székesfehérváron, Kozmetikus képzés Győrben , Kozmetikus képzés Kecskeméten, Szempillahosszabbító tanfolyam, 3D szempillahosszabbító tanfolyam, Mikrodermabráziós tanfolyam ,
Sminktanfolyam, Cukorpaszta tanfolyam, Mezoterápia tanfolyam, Sminktetoválás tanfolyam ,
Fodrász továbbképzés, Fodrásztanfolyam, Fodrász iskola, Fodrászképzés, Fodrász mesterképzés, Fodrász képző, OKJ-s Fodrász képzés, Fodrász akadémia, Fodrász képzés Budapesten, Fodrász képzés Székesfehérváron, Fodrász képzés Győrben, Fodrász képzés Kecskeméten, Hajhosszabbítás tanfolyam, Hajhosszabbító tanfolyam, Hajvágó szeminárium,
Melírtechnikák tanfolyam, Kontyszeminárium, Konty tanfolyam, Kozmetikus kellék, kozmetikuskellék budapesten, Fodrászkellék budapesten, Kozmetikus szalonberendezés, Fodrász szalonberendezés, Kozmetikus áruház fodrászáruház, Kozmetikus anyagok, Fodrász anyagok, Kozmetikus szakáruház, Fodrász szakáruház, Fodrászbútor, Kozmetikusbútor, Kozmetikus forgalmazó, Fodrászforgalmazó, Kozmetikus nagykereskedés, Fodrász nagykereskedés