Szépségszakma.hu

A szakemberek weboldala


Tarcsay Maria szin es stilustanacsadas kepzes 2018 marcius

Illik ez?

IllemtanEgy kis illemtan. Talán Veled még soha nem fordult elő, de velem néha igen - Te mindig tudod, hogy a Vendéggel szemben mi illik és mi nem? Összegyűjtöttük a legfontosabb etikett szabályokat, hiszen nap, mint nap emberekkel kommunikálunk, különböző társadalmi csoportokból, különböző beosztású 'rendű- rangú' egyénekkel és nem mindegy, hogyan viszonyulunk hozzájuk, hiszen az első benyomás később is meghatározó marad.

Bővebben...

Hajhullás és a gyógyszerek

hajhullás gyógyszerekAusztrál kutatók szerint bizonyos gyógyszerek fokozák a hajhullást, a haj elvékonyodását, begöndörödését, de akár színárnyalatának megváltozását is okozhatják. Milyen gyógyszerek miatt hullhat a haj? Visszafordítható-e egyáltalán ez a folyamat?

Bővebben...

A hajhullásról

hajhullás kopaszságA hajhullásnak, kopaszságnak különböző okai és formái lehetnek. Az Alopecia a haj, illetve testszőrzet kihullása, vagy hiánya. Az „alopecia” szó a görög eredetű alopex-ből származik, jelentése: a róka, aki rendszeresen levedli a szőrét. Az alopecia kifejezés az embernél általában súlyos hajhullásra utal.

Bővebben...

Göndörből egészségesen egyenes

Amióta világ a világ, tudjuk, hogy az egyenes hajúak göndör fürtöket, a göndör hajúak pedig egyeneset szeretnének. Éveken át vasaltuk minden nap a hajunkat, csak, hogy szép egyenes legyen - de kiderült, hogy a haj jelentősen károsodhat.

Bővebben...

A hajfestékről

A hajfestés õsi mesterség. Az egyiptomiak növényi és állati eredetû anyagokból nyerték ki a színezékeket, például hennából a vöröset, kamillából a sárgát és kosenilbõl, a bíbortetû festõanyagából a bíbort.

Bővebben...

A fekete szín festése

Talán nem túlzás azt állítani, hogy minden szakmának megvannak a maga fekete foltjai, amik még a legprofibbakat is elbizonytalaníthatják olykor-olykor.

Bővebben...

A frizurakészítés eszköztára

Elektromos eszközök A-tól Z-ig

Különböző gépek vesznek körül bennünket a mindennapi életünkben is. Gépesített a konyhánk, a nappalink, a számítógép is igen gyakori használati eszközzé vált. A különböző munkafolyamatokat is gyakran gépek végzik – kiszorítva ezzel sok-sok embert a munkaerőpiacról. A fodrászat ebben is szerencsés szakmának számít, hiszen – noha teljesen gépesíteni nem lehet – számos hasznos eszköz segítheti a frizurakészítést. A fodrászatban alkalmazott gépek modernizálják, gyorsítják és hatékonyabbá teszik a szolgáltatást. Ezekről a gépekről készítettem egy körképet a könnyebb tájékozódás jegyében.

 

Fodrászati kisgépek – hajszárítók, lapvasak, hajvágógépek

A hajszárító a leggyakoribb használati eszköz a szalonban, ezért ennek kiválasztása abszolút fontosságot élvez. Teljesítményét tekintve manapság az 1600W-os átlagosnak mondható, 1800W-tól már magas teljesítményen dolgozó hajszárítóról beszélünk. A két különböző sebesség, a hideggomb és a többféle hőmérséklet (általában 4-5 féle) beállításának lehetősége alapkövetelmény a jó hajszárítóval szemben. Léteznek úgynevezett wellness modellek, amelyek negatív ion generátorral készülnek, ezáltal kíméletesebben és könnyebben lehet velük dolgozni. A negatív ionkibocsátás jelentős mértékben csökkenti az elektrosztatikusságot és élénkítő hatással van a hajszálakra. Ezeknél a típusoknál sokszor a hajszárító hőképző rendszerét kerámiával vagy tourmalinnal vonják be, amely képes fokozni a negatív ionok jótékony hatását.

Kis felárral kaphatóak kifejezetten hosszú élettartamú motorral felszerelt hajszárítók is. Ez azért  fontos tényező mivel használati gyakoriságtól és megfelelő karbantartástól függően átlagosan két évente le kell cseréljük a hajszárítónkat. A karbantartást tekintve kulcsfontosságú a szűrő tisztítása, ezért vásárláskor nézzük meg, hogy a szűrő könnyen kivehető-e a gépből. Ha a szűrőt rendszeresen tisztítjuk vagy cseréljük, akkor nagymértékben növelhetjük a hajszárító élettartamát.

 

* A lapvasak a szuper kiegyenesített, volumen nélküli frizurákkal együtt jöttek divatba és azóta számos különböző kreatív alkalmazásuk terjedt el. Intenzív hőhatásukkal dolgoznak a hajszálakon, ezért érdemes megnézni, hogy hány fokra képesek felmelegedni. A 200-220 fok általánosnak mondható, de találhatunk olyat is, amely képes elérni a 230 fokot. Az sem mindegy, hogy mennyit kell várnunk a megfelelő hőmérséklet elérésére, válasszunk olyan lapvasat, amelynél ez semmiképpen nem több 2-3 percnél!

A legtöbb modell kerámia bevonatos betéttel készült, azonban ez csak bevonatot jelent. A haj kímélete érdekében használjunk teljesen kerámiából, jade kőből vagy tourmanlinból készült betéttel rendelkező lapvasat. Ezek az anyagok intenzív védelmet biztosítanak a hőhatással szemben.

Az egyes tincsek simaságát annál könnyebb elérni minél szorosabban tudjuk azt befogni a lapvasba. Vásárláskor mindenképpen teszteljük az illesztés szorosságát. Természetesen a gyártó cégek is igyekeznek egyre jobb modelleket kifejleszteni, így már találhatunk olyan lapvasat, amelynek két mozgó betétje teljesen követni tudja a tincsek vastagságát. Ezáltal tükörsimára ki tudjuk vasalni a frizurát minden különösebb nehézség nélkül. További érdekes innováció, ha szellőző nyílásokkal készítik el a lapvasat, amely lehetővé teszi, hogy nedves hajon is tökéletes biztonsággal alkalmazzuk ezt a nagyszerű szerszámot. Akár a hajszárítóknál, itt is elterjedt a negatív ionos technológia, amely magas fokú védelmet jelent a haj számára.

 

* A göndörítő vasakat  használja legrégebb óta a fodrászati szakma. Ma már szinte kizárólag elektromos változatokat gyártanak belőlük. Ezeknél a szerszámoknál az átmérő számít igazán, hiszen ezzel tudunk elérni különböző méretű hullámokat. A 10 és 25mm átmérőjűek a legszokványosabbak, de felfedezhetünk egészen extrém 50mm feletti átmérőjű lapvasat is.

A lapvasak
élettartamát jó néhány évig megőrizhetjük, ha csak akkor hagyjuk az elektromos hálózaton, ha arra tényleg szükségünk van, és elvégezzük az alapvető tisztításukat.
 

Hajvágógépeket nemcsak férfi frizurákhoz érdemes használni, hanem sokféle kreatív vágástechnikához is. Árban kedvezőbb, amelyik kizárólag az elektromos hálózatról működik. Természetesen a feltölthető akkumulátoros változatért többet kell fizetni, viszont sokkal mobilabban tudunk vele dolgozni. A vágófej általában 45mm széles és titániumból készül. Kapható cserélhető vágófejjel is gép, leggyakrabban 30 és 10 mm széles változattal találkozhatunk. Hajvágógépnél lényeges a penge minősége és anyaga, ez legtöbb esetben rozsdamentes acélból vagy kerámiából készül. Alapkövetelmény, hogy a vágóhosszt és a vágási teljesítményt állítani tudjuk. A legmodernebb gépeknél a vágási sebesség és a teljesítmény automatikusan szabályozható a hajszálak vastagságától és mennyiségétől függően. Különböző hosszúságú fésűket illeszthetünk a vágófejre az 1mm-estől egészen a 25mm-esig. Használat után az apró hajszálakat a kis tisztító kefével távolítsuk el és időnként olajozzuk meg a vágófejet, ha ezt betartjuk, akkor akár 10 évig is kiszolgál bennünket egy minőségi vágógép.

 

Búrák és klimazon

A kézi hajszárítók és a kefés szárítás elterjedésével a szárító búrák egyre inkább kiszorulnak a fodrászszalonokból, ugyanakkor a gőzbúrák fénykorukat élik. Mi ennek az oka? Elsősorban csökkentik a hajfestés hatóidejét és hidratálják a hajszálakat. A legelőrehaladottabb változat az ózonos-ionos gőzbúra, amellyel egyszerű esetben akár 8 perc is lehet a hatóidő a szokásos 35-40 perc helyett. Az ózon jelentős mértékben felgyorsítja a hajfestési folyamatot, és egyben védi a hajszálakat is a vegyszeres folyamat során. Az ózonos gőzbúra dauer, tartós kiegyenesítés, szőkítés hatóidejének csökkentésére is alkalmas. A gőz és ózon keveréke tisztítja a hajat és a fejbőrt, abszolút antibakteriális hatása van. A speciális high-tech változat még ionfelhőt is kibocsát, amely kiváló hatással van a mentális és a fizikai kondícióra egyaránt. A gőzbúra rendkívül hatékonyan alkalmazható a hatóanyagok jobb bevitelére is....


A teljes cikk a Haj és Stílus oldalán olvasható....

A fodrászatban alkalmazott gépek,
fodrászati kisgépek, hajszárító, iongenerátoros hajszárító, kerámiás hajszárító, tourmalinos hajszárító, hajszárító élettartama, lapvas, kerámia lapvas, jade köves lapvas, tourmalinos lapvas, modern lapvas, göndörítő vas, lapvas élettartama, hajvágógép, titánium vágófej, fodrász búra klimazon,  ózonos -ionos gőzbúra

Kémiai eljárások körképe


Tartóshullám, szőkítés, hajfestés, hajszínezés, hajegyenesítés

A fodrászok által használt kémiai eljárások – tartóshullám, szőkítés, hajfestés, hajszínezés, hajegyenesítés – mind egy-egy külön kategóriát jelentenek a vegyszeres munkák között. Egyben mégis hasonlítanak egymáshoz mégpedig, hogy a hajszálszerkezetben fejtik ki hatásukat.

 

A különböző eljárásokat kombinálhatjuk egymással, például hajfestés+ tartóshullám vagy tőfestés+hajvég színezés. Nagyon fontos, ha kémiai eljárásokat párhuzamosan használunk egy hajon vagy a már vegykezelt hajat újabb eljárásnak vetjük alá (pl. fél évvel korábban festett hajat világosítani vagy melírozni kell) készítsünk, pontos hajdiagnosztikát, mielőtt elkezdenénk a munkafolyamatot.

A diagnosztizálás egyaránt fontos egy hajszínezésnél, a tartóshullám vagy a hajszőkítés folyamatában.

Meg kell állapítanunk a haj szerkezetét, egészségügyi állapotát, milyen anyagokkal volt esetleg előtte kezelve, milyen technikai eljárásokkal, és azt is meg kell tudnunk fogalmazni, ha az adott hajon nem alkalmazható a kívánt kémiai eljárás (pl. szőkített, roncsolt hajú vendég hajegyenesítést kér). A kémiai eljárások készítése nagy felelősséggel és szakmai hozzáértéssel párosítva biztonsággal vezet a megfelelő eredmény eléréséhez, viszont ha ezek nincsenek meg, és egy rossz döntést hozunk, az a haj károsodásához, letöredezéséhez vezethet.

 

Tartóshullám

A mai értelemben vett tartós göndörítés 1870-re vezethető vissza, amikor a francia Marcell Grateau feltalálta az ondolálást. Kétségtelen, hogy a hullámosítás forradalmi mozzanat volt a szakmában, és ehhez kutatni kellett eszközöket és módszereket, melyekkel meg tudták oldani, azt a problémát, hogy a tartósságon kívül a nedvességgel szemben is ellenálló maradjon a göndörített haj. Manapság kívánatosabb tartástámogatásról, volumenről, hosszantartó stílusról beszélni, mint igazi tartósságról. Az ok egyszerű:

A kinézet változtatása olyan mélyen gyökerezik, hogy a nők félnek használni egy olyan szolgáltatást, aminek szinonimája az örökkévalóság. Tartós: úgy hangzik, mintha örökre a hajban maradna.

 

Tartós hajkiegyenesítés

Természetes, hullámos, valamint erős apró hullámok esetén használjuk. Gyenge lúgos tartósoldatot viszünk fel a hajra, majd lefelé fésüljük, egyenletesen és nem túl erősen. Használatának eredménye a tartósan sima haj.

A folyamat során felbomló keratinláncok elmozdulnak egymástól, a felszakadt kötések nyomán ideiglenes kapcsolatok keletkeznek, a haj így nem károsodik.

Krém vagy folyékony állapotúak. Több típusuk ismert:

a)     nehezen kezelhető hajra

b)    természetes hajra

c)     érzékeny, festett hajra

Alkalmazásuk: Előkezelőt használhatunk. Négy részre osszuk fel a hajat.

A tarkótól lefelé haladva, centiméterenként válasszuk le a tincseket, és ecset segítségével fél centiméterrel a fejbőrtől vigyük fel az anyagot. A felhordás során a haj végig maradjon egyenes!

A hatóidő ellenálló és természetes haj esetén 15 perc, igénybe vett érzékeny haj esetén 10 perc. A hatóidő utolsó 5 percében finom simító mozdulatokkal egyenesítsük ki a hajat. Alaposan ki kell öblíteni úgy, hogy közben ne dörzsöljük!

A teljes cikk a Haj és Stílus weboldalán olvasható....Fodrászok által használt kémiai eljárások, hajszálszerkezet, kombinált eljárások a fodrászatban, haj diagnosztizálás, a haj szerkezete, egészségügyi állapota, töredezett, károsodott haj, tartós hullám Marcell Grateau, ondolálás, ellenálló göndörített haj, tartós hajkiegyenesítés, egyenesítés gyenge lugos tartósoldattal, tartós hajkiegyenesítés anyagának típusai, tartós hajkiegyenesítés tecchnikája, alkalmazása

Szabad egy kávéra?... meghívni a vendégeket

Aki vendéget fogad, az általában meg is kínálja valamivel. Nincs is ennél természetesebb dolog – gondolnánk mi. A fodrászszalonokba vendégek járnak, és többségük szívesen elfogad egy csésze kávét vagy egy pohár vizet. Néhány szalonban még finom falatkákkal is megkínálják a néha órákon át tartó festés-vágás alatt megéhező vendéget. Szimpatikus dolog, ügyes ügyfélpolitika, mi is úgy gondoltuk. Aztán utánajártunk, hogy mi a jutalma az ilyen szolgáltatásokat nyújtó szalontulajdonosoknak…

Bővebben...