Szépségszakma.hu

A szakemberek weboldala

A drogok pusztító hatása a bőrre és a testre

A szépészetben dolgozók legtöbbje tisztában van azzal, hogy milyen tényezők játszhatnak szerepet a bőr és a test öregedésében. Ilyen például az alkohol, a dohányzás, a túlzott napsugárzás, illetve szoláriumozás hatása vagy a különböző ártalmas táplálékok. Mindezek hatása messze alul múlja a drogokét, amelyek a legegészségesebb szervezetet is rövid idő alatt képesek visszafordíthatatlanul szétroncsolni. Az alábbi összeállításban a Rehabs.com weboldaláról válogatott képanyagokat tesszük közzé elrettentésül.


A képanyagokat az "áldozatok" beleegyezésével gyűjtötték össze, leginkább rendőrségi adatbázisokból. Így nyomon követhető az a folyamat, ahogyan a különböző drogok (különösen a metamfetamin) emésztik fel az emberi szervezetet.

A drogok a mentális károkozás mellett nagy mértékben roncsolják a bőr szöveteit is, aminek hatására aknés fertőzések jelennek meg, valamint a kóros étvágytalanság miatt nagymértékű zsír és izomveszteség következik be amely látványosan öregíti a bőrt. A külsőleg felfedezhető negatív változásokhoz tartozik a száj, valamint a fogak állapotának látványos romlása is.
 
Mindezek így jelennek meg ténylegesen a drogfogyasztók testén.
A képre kattintva megnyílik a galéria!

{gallery}drog{/gallery}
Itt pedig egy videóban jelenítik meg a tragikus átalakulást:

{youtube}I9gy01xrtOA{/youtube}A metamfetamin (INN: Methamphetamine) (metilamfetamin vagy dezoxiefedrin) pszichostimuláns. A nemzetközi addiktológiával foglalkozó pszichiáterek szakvéleménye szerint a metamfetamin a leginkább ártalmas disco drogok egyike. A világ legtöbb országában jogilag tiltott a drog bármilyen célú használata, mert semmilyen gyógyászati hatást sem tulajdonítanak a szernek. A világ egyes országaiban például az USA-ban korlátozott mértékben, engedélyezett gyógyászati célú felhasználásra is.
Illegális pszichoaktív szerként, tabletták vagy por formájában forgalmazzák. A kristályos formáját pipából szívják. Por formában pedig orrba szippantva, vagy feloldva, intravénásan is használják.
A metamfetamin a dopamin és adrenalin visszavételét gátolja a perifériás idegrendszer idegvégződésein, ezáltal szimpatomimetikus hatása van.
Mivel ingerli a mezolimbikus jutalmi idegútvonalat, eufóriát és izgalmi állapotot okoz, ami nagy eséllyel függőséghez vezet. A metamfetamin a vér-agy-gáton átjutva az agyba kerül, ahol elindítja a noradrenalin-dopamin-szerotonin jelátviteli kaszkádot.
A szer használói kényszeres cselekvéseket végezhetnek, mint például a takarítás, kézmosás vagy tárgyak babrálása (szétszedés-összerakás). Elvonási tünetként túl nagy alvásigény, túlzott étvágy és depressziószerű tünetek, valamint a szer utáni sóvárgás és szorongás jelentkezhetnek. Forrás: wikipedia