Szépségszakma.hu

A szakemberek weboldala

FONTOS változások a kozmetikus képzésben!

Változások a kozmetikus képzésbenAz OKJ módosításról szóló kormányrendeletet találhattok a Magyar Közlöny 24. számában, a 25/2016 (II.25.), amely alapján változni fog a kozmetikus képzés. Az egyik komoly változtatás, hogy bár marad közös ágazatban (szépészet)  a kozmetikus és a (a 2012-ben érettségire emelt) fodrász szakma, de újra külön két szakmaként, külön szakmai tartalommal folyik majd az oktatás, vagyis nem lesz közös tananyag.
Ennek egyik folyományaként megszűnik a gyakorló kozmetikus szakképesítés és annak kozmetikus ráépülése. Újra egy OKJ-s vizsgával lehet kozmetikus szakképesítést szerezni. A kézápolás, valamint a fodrász műveletek kikerülnek a tartalomból.
 
A kozmetikus szakma oktatási formái a következők szerint fognak megjelenni:
 
  • Iskolarendszerű képzésben érettségi után (nem szépészeti szakgimnáziumban vagy gimnáziumban szerzett érettségi esetén) 2 év alatt szerezhető meg a szakképesítés.
  • Szakgimnáziumban 4+1 képzési formában, ami azt jelenti, hogy a kétéves képzés első évfolyamát 9-12. évfolyamon 4 évre elosztva oktatják és ezután ágazati érettségi vizsgát lehet tenni. Ennél a képzési formánál az ágazati érettségi mellé "Szépségtanácsadó" szakmát is kapnak a tanulók. A szépségtanácsadó képesítés nem egyenlő a kozmetikus szakmai végzettséggel, mivel más a tananyagtartalma és a tudásszintje.
  • Iskolarendszeren kívül 1200-1400 óra között szervezhető a kozmetikus képzés. Szépségtanácsadó képzést szervezhetnek a felnőtt képzők is, 600-700 órában.
 
A Kormányrendelet értelmében felnőttképzés keretében 2016. augusztus 31-ig lehet a régi OKJ szerint indítani a képzéseket, vagyis a kozmetikus ráépülés is csak eddig indítható. Iskolai rendszerben pedig 2016. szeptember 1-től indítható utoljára a ráépülés.